EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Тенденції у лікуванні головного болю у відділеннях невідкладної допомоги

головний біль головний біль
головний біль головний біль

Що нового?

Враховуючи всі звернення до відділень невідкладної допомоги з приводу порушень, пов'язаних з головним болем, обсяг застосування опіоїдних анальгетиків для їхнього лікування останнім часом суттєво скоротився.

Згідно з результатами недавнього одномоментного дослідження, опублікованими в журналі Journal of Clinical Medicine, у період з 2007 по 2018 роки обсяг застосування опіоїдних анальгетиків для лікування порушень, пов'язаних з головним болем, у відділеннях невідкладної допомоги (ВНД) у США значно скоротився, що відображає суть клінічних рекомендацій з усунення головного болю, заснованих на доказових даних. Крім того, значно збільшився обсяг застосування неопіоїдних анальгетиків та кількість направлень для подальшого амбулаторного контролю стану пацієнтів, при цьому обсяг застосування алкалоїдів ріжків/триптанів, а також кількість відвідувань для призначення нейровізуалізуючого дослідження залишилися на колишньому рівні.

Метою дослідження було вивчення тенденцій у лікуванні порушень, пов'язаних із головним болем, в умовах ВНД. Дослідження було проведено з використанням даних, одержаних у рамках Національного опитування про стан медичної допомоги в амбулаторних відділеннях лікарень (National Hospital Ambulatory Medical Care Survey) за 2007–2018 роки. До дослідження включали дорослих пацієнтів (віком 18 років і старше) з діагнозом головного болю. Різні лікарські препарати для лікування головного болю були згруповані в декілька категорій з урахуванням їх фармакологічної дії: препарати інфузійної терапії, опіоїдні препарати, кортикостероїди, дифенгідрамін, протиблювотні засоби, буталбітал, ацетамінофен/нестероїдні протизапальні засоби.

Для отримання більш точних оцінок дані вивчали за 3 різні періоди: (a) за 2007–2010 рр.; (b) за 2011–2014 рр.; та (c) за 2015–2018 роки. Оцінку обсягу застосування лікарських препаратів, кількість нейровізуалізуючих досліджень та направлень для спостереження в амбулаторних умовах оцінювали з використанням багатофакторної моделі логістичної регресії. Обсяг застосування опіоїдів у лікуванні головного болю в ВНД знизився – ці препарати призначали у 54,1 % випадків у період з 2007 по 2010 роки. та у 28,3 % випадків у період з 2015 по 2018 роки.

Були виявлені явні тенденції до збільшення обсягу застосування кортикостероїдів, дифенгідраміну та ацетамінофену/НПЗЗ. Кількісні показники нейровізуалізуючих досліджень (37,3 %), обсягу застосування протиблювотних засобів (59,2 % у 2015–2018 рр.), алкалоїдів ріжків/триптанів (4,7 %) та буталбіталу (6,4 %) змінилися незначно. Кількість направлень для подальшого амбулаторного контролю стану пацієнтів, які звернулися до ВНД щодо порушень, пов'язаних з головним болем, дещо збільшилася — з 73,3 % у період з 2007 по 2010 роки. до 79,7% у період з 2015 по 2018 роки.

У подальших дослідженнях необхідно визначити, яким чином в умовах ВНД можна запобігти проведенню нейровізуалізуючих досліджень у тих випадках, коли це не потрібно; як сприяти застосуванню препаратів для лікування головного болю, таких як дексаметазон та суматриптан, призначення яких доцільне згідно з наявними доказами; та як перенаправити пацієнтів для забезпечення їх належного амбулаторного лікування.

Джерело:

Journal of Clinical Medicine

Стаття:

Trends in the Management of Headache Disorders in US Emergency Departments: Analysis of 2007–2018 National Hospital Ambulatory Medical Care Survey Data

Автори:

Seonkyeong Yang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: