Дієта з обмеженням холодних/гострих/смажених страв та дієта з обмеженням харчових продуктів, що дають позитивний результат у тесті на IgG-антитіла, покращують симптоми синдрому подразненого кишечника та мають синергетичний ефект. Однак внесок дієти з обмеженням IgG-позитивних продуктів харчування у цей комбінований ефект є більш значущим.
Згідно з результатами клінічних досліджень I–II фази, дієта з обмеженням харчових продуктів, що дають позитивний результат у тесті на IgG-антитіла (дієта обм. IgG+), та дієта з обмеженням холодних/гострих/смажених страв (дієта обм. ХГС) ефективно полегшують симптоми у пацієнтів із синдромом подразненого кишечника з діареєю (СПК-Д). Дієта обм. IgG+ дозволяла виключати певні продукти. Якщо не можна повністю уникнути вживання непереносимих продуктів, розумним кроком буде відмова від сирих, охолоджених, гарячих, смажених продуктів та алкогольних напоїв. Найкращий вибір — прийом пробіотиків разом із винятком харчових продуктів, що дають позитивний результат у тесті на IgG-антитіла.
Xian-Shu Zhao та співавт. порівнювали ефективність дієти обм. ХГС та дієти обм. IgG+ у лікуванні пацієнтів із СПК-Д та вивчали, наскільки добре дієти працювали у поєднанні з пробіотиком. У I фазі учасників рандомізували в одну з чотирьох дієтичних груп: контрольну групу, групу дієти обм. ХГС, групу дієти обм. IgG+ та групу комбінації обох дієт (дієта обм. ХГС та дієта обм. IgG+). У II фазі пацієнтів рандомізували в групу дієти обм. IgG+ у поєднанні з плацебо або групу дієти обм. IgG у поєднанні з пробіотиками. Тривалість обох періодів дієтотерапії склала 12 тижнів. На початку та в кінці дослідження визначали титр IgG-антитіл та оцінки за шкалою тяжкості симптомів СПК-Д (IBS-D-SSS).
Загалом дві частини дослідження (I та II фаза) завершили 214 та 167 пацієнтів відповідно. Після втручання оцінка за шкалою IBS-D-SSS і загальний позитивний титр антитіл IgG (титр IgG) значно покращилися в порівнянні з вихідним рівнем, при цьому результати були порівняні з результатами контрольної групи. Було відзначено зниження оцінки за шкалою IBS-D-SSS та титру IgG, які статистично значно відрізнялися між групами. Однак були винятки; не спостерігалося відмінностей в оцінці за шкалою IBS-D-SSS та титр IgG між дієтою обм. ХГС, дієтою обм. IgG+ чи дієтою обм. ХГС + дієтою обм. IgG+.
У деяких випадках відмінності не були статистично значущими. Між дієтою обм. IgG+ та дієтою обм. ХГС у поєднанні з дієтою обм. IgG+ не було виявлено статистично значимих відмінностей з погляду оцінки за шкалою IBS-D-SSS. Крім того, не було виявлено значних відмінностей у титрі IgG між дієтою обм. ХГС, дієтою обм. IgG+ та дієтою обм. ХГС у поєднанні з дієтою обм. IgG+. З іншого боку, дієта обм. ХГС та дієта обм. IgG+ мали синергетичний ефект, що призводить до зниження як оцінки за шкалою IBS-D-SSS, так і титру IgG. Дієта обм. IgG+ відігравала важливішу роль у цьому комбінованому ефекті.
При застосуванні дієти обм. IgG+ у поєднанні з плацебо або пробіотиком спостерігалося зниження оцінки за шкалою IBS-D-SSS та титру IgG щодо вихідного рівня. Додавання пробіотика значно знижувало оцінку за шкалою IBS-D-SSS, хоча за титром IgG не було зареєстровано статистично значущих відмінностей між дієтою обм. IgG в поєднанні з плацебо та дієтою обм. IgG+ у поєднанні з пробіотиком. Незважаючи на більший внесок дієти обм. IgG+, обидві дієти знижували вираженість симптомів СПК та виявляли синергізм. Якщо непереносимі продукти не можна повністю виключити з раціону, найкращим варіантом може стати відмова від сирих, холодних, гострих, смажених продуктів та алкогольних напоїв. Найкращим варіантом дієти була дієта обм. IgG+ з біфідобактеріями, механізм дії якої здійснюється через шлях, не пов'язаний з IgG.
Immunity, Inflammation and Disease
Efficacy of diet restriction with or without probiotic for treatment of patients with IBS-D: Phase I−II clinical trial
Xian-Shu Zhao та співавт.
Коментарі (0)