EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Поширеність анемії серед вагітних, які беруть участь у програмі додаткового харчування

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Дані програми спеціального додаткового харчування для жінок, немовлят та дітей (WIC-PC) в США дозволяють проводити рутинний моніторинг поширеності анемії та виявлення груп жінок із високим ризиком появи дефіциту заліза.

Крім того, ці дані вказують на те, що анемія серед вагітних з низьким прибутком є постійною проблемою охорони здоров'я. За даними дослідження, поширеність анемії серед вагітних, які беруть участь у програмі спеціального додаткового харчування для жінок, немовлят та дітей (WIC), збільшилася на 13% у період з 2008 по 2018 рік (з 10,1% до 11,4%). Виразне збільшення поширеності анемії спостерігалося у половині установ WIC. Ціль цього дослідження полягала в оцінці поширеності анемії серед майбутніх матерів, які брали участь у програмі спеціального додаткового харчування WIC.

Низький вміст гемоглобіну, або анемія, може призводити до підвищення ризику внутрішньоутробної та материнської смертності та розвитку ускладнень у вагітних, а також ймовірності передчасних пологів та інших несприятливих подій. Анемія часто розвивається внаслідок дефіциту заліза, при цьому вагітним потрібні вищі дози заліза. У США обсяг моніторингу анемії під час вагітності обмежений. Можливість проведення моніторингу на національному рівні та на рівні установ WIC окремих штатів в учасників відповідної програми з'явилася завдяки програмі спеціального додаткового харчування для учасників WIC та даних про характеристики програми (WIC-РС).

На основі даних WIC-PC за період з 2008 по 2018 рік у національному масштабі та на рівні штату було проведено дослідження поширеності анемії серед вагітних на момент включення до програми WIC. Частота нових випадків анемії серед вагітних учасниць на момент включення до програми WIC значно зросла з урахуванням усіх дев'яноста агентств WIC (34 організації індіанських племен, п'ять спеціальних територій, округ Колумбія та 50 штатів) з 10,1 % у 2008 році до 11,4 % у 2018 році (зростання на 13%). З 56 агенцій у штатах, окрузі Колумбія та спеціальних територіях в 11 (20 %) агентствах було відзначено виразне зниження поширеності анемії, при цьому у 36 агенціях (64 %) спостерігалося її збільшення.

Порівняно з іншими етнічними та расовими групами, у афроамериканських (чорношкірих) та неіспаномовних чорношкірих жінок поширеність анемії була більш високою як при аналізі триместрів вагітності, так і в цілому. Порівняно з результатами оцінки жінок у першому та другому триместрі частота нових випадків анемії у жінок, які проходили оцінку у третьому триместрі, була вищою. Рутинний моніторинг на основі даних про анемію, зареєстровану на момент включення до програми WIC, дозволить виявляти групи населення з підвищеним ризиком розвитку дефіциту заліза.

В рамках програми WIC вагітні отримують додаткове харчування, що відповідає їх потребам у поживних речовинах, зокрема продукти з високим вмістом заліза. У рамках програми вагітних також навчають основ правильного харчування та направляють до відповідних медичних та соціальних служб. Ефективний спосіб виявлення жінок, схильних до зазначеного ризику, пов'язаного з харчуванням, яким може знадобитися подальше лікування, полягає в оцінці анемії в процесі сертифікації WIC.

Джерело:

Morbidity and Mortality Weekly Report

Стаття:

Anemia Among Pregnant Women Participating in the Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants, and Children - United States, 2008-2018

Автори:

Florence A Kanu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ua en ru
Спробуй: