EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між величиною маркера фіброзу печінки та рівнем смертності у післяопераційному періоді

фіброз печінки фіброз печінки
фіброз печінки фіброз печінки

Що нового?

У осіб без явних захворювань печінки було виявлено наявність сильного зв'язку між величиною маркера фіброзу печінки та рівнем смертності у післяопераційному періоді.

У осіб без явних захворювань печінки результати простого аналізу на фіброз печінки тісно пов'язані з рівнем смертності в післяопераційному періоді, що може допомогти у визначенні хірургічного ризику та оптимізації лікування в передопераційному періоді. Метою цього дослідження було визначення того, чи пов'язаний індекс FIB-4 (валідований маркер фіброзу печінки), який розраховують з урахуванням віку, активності аланінамінотрансферази (АЛТ), аспартатамінотрансферази (АСТ) та числа тромбоцитів, з рівнем смертності в післяопераційному періоді в загальній популяції пацієнтів хірургічного профілю.

У дослідження були включені пацієнти, які раніше пройшли хірургічні втручання під загальною анестезією. Критеріями виключення були зловживання алкоголем, гостре захворювання печінки або печінкова недостатність та наявність встановленого захворювання печінки.

З урахуванням значень індексу FIB-4 було виділено три заздалегідь затверджені категорії. При значеннях індексу FIB-4 ≤1,3 бала виключали виразний фіброз, від >1,3 до <2,67 бала – підтверджували непереконливий результат та ≥2,67 бала – визначали виразний фіброз.

Основним аналітичним методом був відбір подібного коефіцієнта схильності. Індекс FIB-4 був дихотомічним показником, який дозволяв виявляти виразний фіброз. У межах вторинного аналізу використовували багатофакторну логістичну регресію. Згідно з критеріями, встановленими щодо індексу FIB-4, у 1995 (10%) з 19861 включеного в дослідження учасника був виражений фіброз. Всього у 15 учасників (0,1%) летальний кінець настав під час операції, у 272 учасників (1,4%) - під час перебування у стаціонарі та у 417 учасників (2,1%) - протягом 30 днів після операції. Після коригування на інші змінні, що впливали на ризик, значення індексу FIB-4 ≥2,67 бала були пов'язані з вищою інтраопераційною смертністю (відношення шансів (ВШ) 3,63), госпітальною смертністю (ВШ 3,14) та смертністю протягом 30 днів після операції (ВШ 2,46).

При аналізі з урахуванням трьох категорій значень індексу FIB-4 (≤1,3 бала (контрольне значення), від >1,3 до <2,67 бала та ≥2,67 бала) було встановлено пропорційний зв'язок з вищим рівнем смертності у час перебування у стаціонарі (ВШ 1,89 та ВШ 4,70 відповідно) та протягом 30 днів після операції (ВШ 1.77 та ВШ 3,55 відповідно). Відмінності за показником смертності у вибірці, підібраній за коефіцієнтом схильності у співвідношенні 1 : 1, збереглися (N = 1994 на кожну групу). Смертність під час перебування у стаціонарі склала 5,1 % та 2,2 % (ВШ 2,70) при порівнянні пацієнтів з категорій індексу FIB-4 ≥2,67 бала та <2,67 бала та протягом 30 днів після операції – 6,6 % та 3,4 % відповідно (ВШ 2,26).

Таким чином, значення індексу FIB-4 ≥2,67 бала до операції (встановлене як порогове значення для визначення вираженого фіброзу) було пов'язане з підвищеним ризиком смерті в інтраопераційному періоді, під час перебування в стаціонарі та протягом 30 днів після операції.

Джерело:

Anesthesia & Analgesia

Стаття:

Liver Fibrosis Marker and Postoperative Mortality in Patients Without Overt Liver Disease

Автори:

Shira Zelber-Sagi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: