EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між концентраціями ФНП-α, жирних кислот у плазмі крові та прогресуванням захворювання при НАЖХП

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

Було виявлено існування статистично значущого зв'язку між концентраціями ФНП-α, жирних кислот у плазмі крові та прогресуванням захворювання у осіб з НАЖХП.

Результати ретроспективного одномоментного дослідження свідчать, що в осіб з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) підвищені концентрації коротколанцюгових жирних кислот (КЛЖК) у плазмі крові порівняно з особами без цього захворювання, при цьому в осіб з неалкогольним стеатогепатитом (НАСГ) та цирозом. пов'язаним з НАЖХП, концентрації КЛЖК у плазмі крові знижено в порівнянні з особами тільки з НАЖХП. Мета цього дослідження полягала у визначенні концентрацій загальних КЛЖК у плазмі крові у здорових осіб та пацієнтів із НАЖХП різних стадій.

Концентрації трьох основних КЛЖК (масляної, пропіонової та оцтової) вивчали методом газової хроматографії. Концентрацію фактора некрозу пухлини-альфа (ФНП-α) визначали методом імуноферментного аналізу (ІФА). Для визначення кореляцій між концентраціями КЛЖК, ФНП-α та розвитком захворювання проводили односторонній дисперсійний аналіз, аналіз коефіцієнта кореляції Спірмена та коефіцієнта кореляції Пірсона. Прогностичну силу концентрації циркулюючого ФНП-α оцінювали методом ступінчастої множинної лінійної регресії.

В аналіз було включено дев'ять здорових осіб (ЗО; контрольна група) та 71 пацієнт з НАЖХП (у тому числі 27 осіб з НАЖХП, 20 осіб з неалкогольним стеатогепатитом (НАСГ) та 24 особи з цирозом печінки, пов'язаним з НАЖХП). Концентрації КЛЖК у плазмі крові були вищими у осіб з НАЖХП порівняно із ЗО із контрольної групи, хоча ця відмінність не була статистично значущою.

Порівняно із ЗО, концентрації КЛЖК у плазмі крові в осіб з НАЖХП були вищими, хоча ця відмінність не була статистично значущою.

При цьому концентрації більшості окремих КЛЖК в осіб із НАСГ або цирозом печінки, пов'язаним з НАЖХП, були статистично значуще нижчими, ніж у осіб з НАЖХП. Порівняно із ЗО, концентрації КЛЖК у плазмі крові у осіб із НАСГ або цирозом печінки, пов'язаним із НАЖХП, статистично значуще не відрізнялися. Було виявлено наявність статистично значущої негативної кореляції між концентраціями ФНП-α та КЛЖК. У моделі ступінчастої множинної лінійної регресії було встановлено, що прогресування НАЖХП (коефіцієнт регресії (β) = 0,849) та зниження концентрації трьох основних КЛЖК (β = –0,189) є незалежними факторами ризику, пов'язаними з вищими концентраціями ФНП-α.

Високі концентрації КЛЖК у кровотоку можуть грати роль в патофізіології НАЖХП, виступаючи як медіатори та інгібітори запалення. Концентрація КЛЖК у плазмі може змінюватися внаслідок розвитку НАЖХП і може бути пов'язана з концентраціями ФНП-α та прогресуванням захворювання, що є своєрідним механізмом захисту. Необхідно провести додаткові механістичні дослідження, включаючи оцінку мікросередовища шлунково-кишкового тракту, сигнальних шляхів та функцій, пов'язаних із ФНП-α. Також необхідні подальші дослідження та валідація терапевтичного застосування КЛЖК при НАСГ та цирозі печінки, пов'язаному з НАЖХП.

Джерело:

Experimental and Therapeutic Medicine

Стаття:

A potential link between plasma short-chain fatty acids, TNF-α level and disease progression in non-alcoholic fatty liver disease: A retrospective study

Автори:

Jing Xiong і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: