EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка кореляції між наявністю ХОЗЛ та розвитком полінейропатії

полінейропатія полінейропатія
полінейропатія полінейропатія

Що нового?

У пацієнтів із ХОЗЛ слід проводити скринінгове обстеження на наявність периферичної нейропатії.

Зважаючи на високу поширеність полінейропатії (ПНП) та її негативний вплив на якість життя у пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ), існує потреба у проведенні оптимальних скринінгових заходів для раннього виявлення ПНП. У дослідженнях встановлено тісний зв'язок між ХОЗЛ та розладами з боку нервової системи, при цьому навіть після поправки на основні фактори, що втручаються, такі як паління та вік, у пацієнтів з ХОЗЛ ризик розвитку депресії, деменції, інсульту та інших порушень з боку психіки та нервової системи залишається високим.

Для виявлення ПНП, яка, як і раніше, є поширеним супутнім захворюванням у пацієнтів з ХОЗЛ, та підвищення якості життя таких пацієнтів необхідні досконаліші методи скринінгу. Обсяг даних про наявність зв'язку між захворюванням периферичної нервової системи та ХОЗЛ обмежений. Тому метою цього дослідження було вивчення зв'язку між наявністю ХОЗЛ і розвитком ПНП, а також загальних для них патофізіологічних процесів. Для цього було проведено оцінку даних 21 дослідження. У всіх дослідженнях взяли участь дорослі пацієнти (середній вік: 55–65 років) із ХОЗЛ. Основним супутнім захворюванням цих пацієнтів з ХОЗЛ була периферична нейропатія.

У учасників, включених до аналізу досліджень, поширеність периферичної нейропатії варіювалася в діапазоні від 15 до 93,8 %. Найпоширенішою формою була ПНП аксонального типу. Дані більшості досліджень вказували, що при нейропатії ураження нижніх кінцівок було більш виразним, ніж ураження верхніх кінцівок. У більшості досліджень також було встановлено, що виразність периферичної нейропатії посилювалася в міру збільшення тривалості захворювання та тяжкості гіпоксемії: тривалий перебіг захворювання та більш виразна гіпоксія були пов'язані з більш тяжким ступенем периферичної нейропатії.

Можливими провокуючими чинниками розвитку ПНП в осіб з ХОЗЛ, крім хронічної гіпоксемії, були нераціональне харчування, літній вік, системне запалення, терапія препаратами для лікування ХОЗЛ, куріння і більш високий парціальний тиск вуглекислого газу (гіперкапнія). Для лікування периферичної нейропатії у пацієнтів із ХОЗЛ використовували різні методи. Альтернативним варіантом профілактики є нейропротекція із застосуванням гормонів, включаючи прогестерон та кортикостероїди, а також нейрональних факторів росту, хоча ефективність лікування при застосуванні всіх цих засобів не була високою. При цьому терапія антагоністами мускаринових рецепторів для місцевого застосування була досить ефективною, і тому може розглядатися як можливий метод лікування.

У пацієнтів з діабетичними виразками на ногах, пов'язаних із ПНП, була встановлена ефективність терапії киснем, наприклад, гіпербаричної оксигенації. При такій терапії досягалося покращення якості життя пацієнтів та зниження інтенсивності болю. Хоча ПНП часто виявляють у пацієнтів з ХОЗЛ, кореляції між розвитком ПНП та тяжкістю ХОЗЛ не виявлено.

Крім того, дані останніх досліджень не вказують на наявність кореляції між ступенем бронхіальної обструкції та розвитком ПНП, а також виразністю основного захворювання згідно з класифікацією Глобальної ініціативи щодо хронічної обструктивної хвороби легень (GOLD) та ступенем тяжкості ХОЗЛ. Незважаючи на відсутність в даний час інструментів для скринінгу ПНП, специфічних для пацієнтів з ХОЗЛ, наявні дані свідчать на користь проведення скринінгу ПНП на основі клінічних та електродіагностичних показників у всіх пацієнтів з ХОЗЛ.

Джерело:

Medscape

Стаття:

Screen COPD Patients for Peripheral Neuropathy

Автори:

Heidi Splete

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: