EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив застосування добавок на основі рижійної олії (Camelina sativa) на метаболічні та клінічні маркери НАЖХП

Camelina sativa Camelina sativa
Camelina sativa Camelina sativa

Що нового?

У осіб з НАЖХП прийом добавок на основі рижійної олії (рижій посівний, Camelina sativa) забезпечив виразні зміни вмісту адипонектину, значень індексу атерогенності, показників ліпідного профілю, активності аланінамінотрансферази (АЛТ) та антропометричних індексів.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, прийом добавок на основі рижійної олії (РО) протягом 12 тижнів забезпечував виразні зміни антропометричних індексів (за винятком обхвату шиї та стегон), вмісту адипонектину, значень індексу атерогенності, показників ліпідного профілю (за винятком вмісту холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ХС-ЛПВЩ) та активності аланінамінотрансферази у пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП).

Метою дослідження, проведеного Vali Musazadeh та співавт., була оцінка впливу прийому добавок на основі РО (відмінного джерела антиоксидантів та омега-3 жирних кислот) на метаболічні та клінічні маркери НАЖХП. В рамках цього потрійного сліпого дослідження 46 пацієнтів з НАЖХП рандомізували до групи прийому добавок на основі РО або до групи прийому плацебо протягом 12 тижнів. В обох групах дослідження пацієнтам також призначали дієту для зниження маси тіла. На початковому рівні та після завершення лікування у всіх пацієнтів проводили оцінку активності печінкових ферментів, антропометричних індексів, показників ліпідного профілю, індексу атерогенності та вмісту адипонектину.

У порівнянні з групою плацебо, у групі прийому добавок на основі РО були виявлені статистично значущі відмінності за такими показниками: вміст адипонектину, активність аланінамінотрансферази, значення індексу атерогенності, вміст холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС-ЛПНЩ), загального холестерину, співвідношення обхвату талії та стегон, окружність талії, індекс маси тіла, ХС-ЛПНЩ/ХС-ЛПВЩ, ЗХС/ХС-ЛПВЩ і маса тіла. Порівняно з групою плацебо, у групі прийому добавок на основі РО були відсутні статистично значущі відмінності за такими показниками: вміст ХС-ЛПВЩ, окружність шиї, окружність стегон та активність інших печінкових ферментів.

Таким чином, прийом добавок на основі РО забезпечував виразні зміни метаболічних та клінічних маркерів у пацієнтів із НАЖХП.

Джерело:

European Journal of Gastroenterology & Hepatology

Стаття:

Efficacy of omega-3-rich Camelina sativa on the metabolic and clinical markers in nonalcoholic fatty liver disease: a randomized, controlled trial

Автори:

Vali Musazadeh і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: