EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність трикомпонентної ерадикаційної терапії порівняно із ступінчастою терапією при гелікобактерній інфекції

спричинена H. pylori спричинена H. pylori
спричинена H. pylori спричинена H. pylori

Що нового?

Ступінчаста (послідовна) ерадикаційна терапія при інфекції, спричиненій H. pylori, ефективніша за трикомпонентну терапію.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Cureus, у осіб, інфікованих гелікобактером (H. pylori), ступінчаста ерадикаційна терапія перевершувала трикомпонентну терапію за ефективністю. Метою цього рандомізованого клінічного дослідження була оцінка ефективності ерадикації H. pylori при проведенні ступінчастої терапії порівняно з трикомпонентною терапією. У дослідженні взяли участь 160 пацієнтів (середній вік: 40,02 роки), рандомізованих до групи A (n = 54) або групи B (n = 76). Співвідношення чоловіки-жінки склало 1,8:1.

Протягом 10 днів пацієнти у групі А отримували кларитроміцин у дозі 500 мг, рабепразол у дозі 20 мг та амоксицилін у дозі 1000 мг двічі на добу. Пацієнти групи В спочатку отримували рабепразол у дозі 20 мг і амоксицилін у дозі 1000 мг двічі на добу протягом перших 5 днів (фаза індукції). Після цього лікування у групі В продовжували за трикомпонентною схемою протягом наступних 5 днів: тинідазол/метронідазол у дозі 500 мг, кларитроміцин у дозі 500 мг та рабепразол у дозі 20 мг двічі на добу.

Ефективною ерадикацією H. pylori вважали одержання негативного результату аналізу на антиген гелікобактеру в калі, який проводили через 4 тижні після завершення терапії. Для збору даних використовували спеціальну форму, в якій враховували ефективність ерадикації патогену, групу дослідження (група А або група В), дохід сім'ї, провінцію чи місто проживання, стать та вік пацієнтів. Після цього проводили оцінку цих даних. Порівняно з групою A, у групі B ефективність ерадикації H. pylori була зареєстрована у більшої частки (%) пацієнтів (див. таблицю 1).

Автори повідомили, що аналіз на антиген гелікобактеру в калі був ефективним та неінвазивним методом визначення ефективності ерадикації H. pylori. Таким чином, у пацієнтів з інфекцією, викликаною H. pylori, обох статей та всіх вікових груп ступінчаста ерадикаційна терапія перевершувала трикомпонентну терапію за ефективністю.

Джерело:

Cureus

Стаття:

Randomized Clinical Trial on the Efficacy of Triple Therapy Versus Sequential Therapy in Helicobacter pylori Eradication

Автори:

Zain Sharif і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: