EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Антигіпертензивні препарати в профілактиці епізодичної мігрені

мігрень мігрень
мігрень мігрень

Що нового?

широкий спектр гіпотензивних препаратів  може знижувати частоту головного болю в осіб з епізодичною мігренню порівняно з методами, представленими у поточних клінічних рекомендаціях.

Згідно з результатами недавнього систематичного огляду та метааналізу, різні класи гіпотензивних засобів (наприклад, блокатори кальцієвих каналів, бета-адреноблокатори, інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту, блокатори рецепторів ангіотензину II та альфа-адреноблокатори) ефективно знижували кількість днів з головним болем у пацієнтів з епізодичною мігренню.

Мета дослідження полягала в оцінці впливу антигіпертензивних препаратів на профілактику епізодичної мігрені. Пошук рандомізованих контрольованих досліджень впливу гіпотензивних препаратів у пацієнтів з епізодичною мігренню порівняно з плацебо провели у таких базах даних, як Кокрейнівський центральний реєстр контрольованих досліджень, MEDLINE та Embase. Збирали інформацію по 4 кінцевих точках: щомісячна кількість днів з мігренню або головним болем та щомісячна кількість нападів мігрені або головного болю. Розраховували загальну стандартизовану різницю середніх значень. Згодом було проведено метааналіз із використанням моделі з випадковими ефектами.

Загалом у аналіз було включено 50 досліджень (в 70 % з яких використовувався перехресний дизайн), що становить 60 різних порівнянь. Середній вік учасників у всіх дослідженнях становив 39 років, 79% учасників були жінками. Було виявлено, що кількість днів із головним болем на місяць була меншою порівняно з плацебо для всіх класів лікарських засобів. При цьому статистично значущі відмінності спостерігалися для всіх класів, таких як блокатори кальцієвих каналів (-1,8), бета-адреноблокатори (-0,4), блокатори рецепторів ангіотензину II (-0,9), інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту (-1,3) та альфа-адреноблокатори (-0,7), крім 1-го класу.

Спостерігалося статистично значуще зниження стандартизованої різниці середніх значень для всіх класів лікарських засобів. Також було відзначено значне зниження для конкретних лікарських препаратів: верапамілу, нікардипіну, тимололу, пропранололу, метопрололу, бісопрололу, атенололу, кандесартану та клонідину. Таким чином, більш широкий спектр гіпотензивних препаратів та класів лікарських засобів може забезпечити ефективне зниження частоти головного болю в осіб з епізодичною мігренню порівняно з методами, представленими у поточних клінічних рекомендаціях.

Джерело:

Cephalalgia

Стаття:

The effect of blood pressure lowering medications on the prevention of episodic migraine: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Cheryl Carcel та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: