EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив ерадикації інфекції H. pylori на концентрацію пепсину в слині

інфекція інфекція
інфекція інфекція

Що нового?

Підвищення концентрації пепсину в слині при інфекції, спричиненій H. pylori, може призводити до погіршення клінічних ознак та симптомів захворювання у пацієнтів з ларингофарингеальним рефлюксом.

Результати дослідження вказують на те, що інфекція, спричинена Helicobacter pylori (H. pylori), може бути пов'язана із загостренням симптомів ларингофарингеального рефлюксу (ЛФР) у зв'язку з підвищенням концентрації пепсину у слині. Мета дослідження, проведеного Qing-Qing Zhang та співавт., полягала у вивченні впливу ерадикаційної терапії інфекції, викликаної H. pylori, на концентрацію пепсину в слині у осіб з ларингофарингеальним рефлюксом.

До дослідження було включено 477 учасників із підозрою на ЛФР. Залежно від наявності/відсутності ЛФР та інфекції, викликаної H. pylori, було проведено порівняння наступних показників пацієнтів: індекс симптомів рефлюксу (Reflux Symptom Index, RSI), оцінка за шкалою рефлюксних ознак (Reflux Finding Score, RFS), концентрація пепсину, виміряна з використанням імуноферментного аналізу, частота отримання позитивного результату аналізу і число розпадів в хвилину в аналізі на H. pylori на основі визначення 14C-сечовини в повітрі, що видихається. Учасники з позитивним результатом аналізу на H. pylori отримували терапію для ерадикації цього патогену, а учасники з негативним результатом аналізу – терапію інгібіторами протонної помпи (ІПП).

У підгрупі учасників з ЛФР та позитивним результатом аналізу на H. pylori оцінки виразності набряку голосових складок (1,04 та 0,85 бала відповідно), персистуючого кашлю (0,88 та 0,50 бала) та еритеми або гіперемії (1,93 і 1,78 бала) були вищими порівняно з підгрупою учасників з ЛФР та негативним результатом аналізу на H. pylori. Незалежно від наявності/відсутності ЛФР, концентрація пепсину в слині була вищою у пацієнтів з інфекцією, спричиненою H. pylori, порівняно з пацієнтами, у яких ця інфекція була відсутня (див. таблицю 1).

Після ерадикаційної терапії у пацієнтів з ЛФР та інфекцією, викликаною H. pylori, було виявлено зниження відносно вихідного рівня (до проведення лікування) за такими показниками: концентрація пепсину в слині (44,35 нг/мл порівняно з 74,15 нг/мл ), оцінка виразності персистуючого кашлю (0,35 порівняно з 0,84 бала) та гіперемії або еритеми (1,50 порівняно з 1,83 бала). При цьому у пацієнтів з ЛФР, але без інфекції, спричиненої H. pylori, які отримували монотерапію ІПП, такого ефекту не спостерігалося. Таким чином, присутність інфекції, спричиненої H. pylori, може сприяти погіршенню клінічних ознак та симптомів захворювання у пацієнтів із ЛФР, у тому числі за рахунок підвищення концентрації пепсину у слині.

Джерело:

European Archives of Oto-Rhino-Laryngology

Стаття:

The effects of Helicobacter pylori eradication therapy on salivary pepsin concentration in patients with laryngopharyngeal reflux

Автори:

Qing-Qing Zhang і співавт.

Коментарі (1)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: