EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Взаємодії між протикоронавірусним препаратом Паксловід і препаратами для лікування захворювань серця

лікарські взаємодії лікарські взаємодії
лікарські взаємодії лікарські взаємодії

Що нового?

Препарат Паксловід може вступати у взаємодії з препаратами, що часто призначаються, для лікування серцево-судинних захворювань. Лікарі повинні бути обізнані про можливі лікарські взаємодії.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Journal of the American College of Cardiology, вказують, що, незважаючи на ефективність застосування комбінованого препарату нірматрелвіру/ритонавіру (Паксловіда) у осіб із захворюваннями серця, цей препарат може вступати у значні лікарські взаємодії з препаратами, що часто призначаються для лікування серцево-судинних захворювань

Це дослідження було спрямоване на вивчення потенціалу лікарських взаємодій між препаратом Паксловід та широко застосовуваними препаратами для лікування серцево-судинних захворювань, а також на пошук можливих способів зниження частоти розвитку серйозних небажаних явищ.

У грудні 2021 року Управління з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA) видало екстрений дозвіл на застосування препарату Паксловід у лікуванні неспіталізованих осіб з інфекцією, спричиненою вірусом SARS-CoV-2, легкого та середнього ступеня тяжкості, що супроводжується клінічними симптомами, з високою ймовірністю розвитку тяжкої форми цієї інфекції. Значну частку осіб із групи підвищеного ризику, яким застосування препарату Паксловід може принести користь, становлять особи із захворюваннями серця та різними факторами ризику, такими як куріння, наявність хронічного захворювання нирок, підвищеного артеріального тиску та цукрового діабету.

П'ять найбільш важливих варіантів лікарської взаємодії між препаратом Паксловід та препаратами для лікування серцево-судинних захворювань описані нижче.

a) Імунодепресанти

При одночасному застосуванні з препаратом Паксловід плазмова концентрація імунодепресантів, які призначаються особам, які перенесли трансплантацію серця, швидко зростає до небезпечного рівня.

Тимчасове зменшення дози імунодепресантів потребує частого контролю та може бути складним з технічних причин. У таких осіб слід розглянути питання призначення альтернативних варіантів лікування COVID-19.

 

b) Ранолазин

При одночасному застосуванні з препаратом Паксловід (до складу якого входять інгібітори системи цитохрому CPY450), плазмова концентрація ранолазину (лікарського препарату, що застосовується для усунення стенокардії та інших типів кардіального болю) зростає в геометричній прогресії, призводячи до підвищення ризику розвитку шлуночкової та (особливого типу аритмії) та подовження інтервалу QT. Одночасного застосування з препаратом Паксловід слід уникати. Якщо призначення Паксловіду необхідне, застосування ранолазину слід тимчасово припинити.

 

c) Деякі статини

Одночасне застосування з препаратом Паксловід може призвести до підвищення концентрацій ловастатину та симвастатину у плазмі крові. Це може спровокувати розвиток рабдоміолізу (порушення, при якому внаслідок руйнування м'язової тканини в кровотік вивільняється велика кількість шкідливих білків) та м'язової слабкості/міопатії. До початку застосування препарату Паксловід лікування цими препаратами слід припинити. При одночасному застосуванні з препаратом Паксловід дози аторвастатину та розувастатину слід зменшити. Одночасне застосування інших статинів із препаратом Паксловід вважається безпечним.

 

d) Антикоагулянти та антитромбоцитарні препарати

Допускається одночасне застосування препарату Паксловід з препаратами, що розріджують кров, або антикоагулянтами (наприклад, варфарин), які призначають для профілактики утворення або лікування тромбозу. Однак важливим є суворий контроль вмісту факторів згортання в крові. При одночасному застосуванні з препаратом Паксловід концентрація всіх прямих пероральних антикоагулянтів у плазмі крові зростає, що потребує призначення альтернативних антикоагулянтів, припинення лікування або корекції дози.

Антитромбоцитарні препарати часто призначають для лікування ішемічної хвороби серця в осіб, яким було встановлено стент. Одночасне застосування аспірину та прасугрелу з препаратом Паксловід є безпечним. При одночасному застосуванні препарату Паксловід з тикагрелором підвищується ризик розвитку кровотеч, а при одночасному застосуванні з клопідогрелом – ризик утворення тромбів. У всіх випадках ці препарати слід замінити прасугрелом. У пацієнтів із протипоказаннями до застосування прасугрелу слід розглянути питання про призначення альтернативних варіантів лікування COVID-19, причому одночасного застосування з препаратом Паксловід слід уникати.

 

e) Антиаритмічні препарати

Антиаритмічні препарати застосовують для нормалізації ритму серця. Метаболізм деяких із цих препаратів відбувається таким чином, що одночасне застосування з препаратом Паксловід призводить до підвищення їх концентрації у плазмі крові. Лікування препаратом Паксловід може бути розпочато через 2-2,5 дні після тимчасового припинення застосування антиаритмічних препаратів. Однак у деяких випадках це може бути неможливим. Отже, лікарям слід розглянути питання про призначення інших варіантів лікування COVID-19, при цьому одночасного застосування цих препаратів із препаратом Паксловід слід уникати. Одночасне застосування препарату Паксловід та антиаритмічного препарату соталолу допускається, оскільки останній виводиться з організму нирками та не вступає у взаємодію з препаратом Паксловід.

Наведені дані вказують на важливість поінформованості всіх лікарів щодо можливості розвитку описаних варіантів взаємодії. Підсумовуючи, слід зазначити, що наявність додаткових лікарських засобів для лікування COVID-19, а також поінформованість про їх особливості дозволяє лікарям запропонувати альтернативні варіанти лікування своїм пацієнтам, яким призначення препарату Паксловід протипоказане через його взаємодію з іншими лікарськими засобами.

Джерело:

American College Of Cardiology

Стаття:

COVID-19 Drug Paxlovid May Interact with Common Heart Medications

Автори:

Katie Glenn

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: