EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування онлайн КПТ в осіб із суїцидальним мисленням

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

У осіб із суїцидальним мисленням застосування когнітивно-поведінкової терапії в онлайн-режимі знижує виразність депресії, проте її вплив на виразність розпачу та тривоги мінімальний або відсутній.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, опублікованими в Journal of Medical Internet Research, у осіб із суїцидальним мисленням когнітивно-поведінкова терапія в онлайн-режимі (оКПТ) забезпечує суттєве полегшення проявів депресії. Проте було встановлено, що її вплив на тривогу та розпач мінімальний або відсутній. Мета дослідження, проведеного Lasse B Sander та співавт., полягала в оцінці впливу цифрових втручань, спрямованих на коригування суїцидального мислення, на супутні психічні симптоми, у тому числі на розпач, тривогу та депресію.

Пошук рандомізованих контрольованих досліджень, в яких вивчали вплив неконтрольованої або контрольованої оКПТ на суїцидальне мислення або поведінку, проводили в таких базах даних, як PubMed, Embase, PsycInfo та CENTRAL. У дослідження могли бути включені особи із суїцидальними думками на початковому рівні. Було виконано одноетапний метааналіз даних окремих пацієнтів, зібраних під час відбірного обстеження, для оцінки впливу на відчай, тривогу та депресію на підставі відповіді на лікування та ступеня тяжкості симптомів.

Були включені результати 8 із 9 відповідних критеріїв досліджень, за участю 1980 осіб із суїцидальним мисленням. оКПТ забезпечувала статистично значуще зниження ступеня тяжкості депресії (b = -0,17) та підвищення відповіді на лікування (тобто зменшення виразності симптомів депресії на 50%; b = 0,36) після втручання. Проте статистично значущого впливу на виразність розпачу і тривоги виявлено не було. Як видається, оКПТ, спрямована на коригування суїцидального мислення, призводить до зниження виразності депресивних симптомів, проте особам із супутніми тривогою та розпачем можуть знадобитися додаткові компоненти лікування.

Ці перспективні результати підкреслюють потенціал цифрових втручань у наданні допомоги особам, які борються із суїцидальним мисленням та депресивними симптомами. Для більш глибокого розуміння складної взаємодії між суїцидальністю та пов'язаними з нею психічними симптомами необхідні подальші дослідження, які дозволять проводити більш ретельний контроль симптомів і врахувати ширший набір факторів, що впливають на суїцидальне мислення.

Джерело:

Journal of Medical Internet Research

Стаття:

The Effects of Internet-Based Cognitive Behavioral Therapy for Suicidal Ideation or Behaviors on Depression, Anxiety, and Hopelessness in Individuals With Suicidal Ideation: Systematic Review and Meta-Analysis of Individual Participant Data

Автори:

Lasse B Sander і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: