EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між нейропатичним болем та переходом на інший біологічний препарат у пацієнтів з аксіальним спондилоартритом

нейропатичний біль нейропатичний біль
нейропатичний біль нейропатичний біль

Що нового?

У пацієнтів з аксіальним спондилоартритом (аксСПА) ймовірність появи нейропатичного болю є важливим фактором при прийнятті рішення про перехід на інший біологічний препарат.

Результати перехресного дослідження вказують на наявність прямого зв'язку між індексом активності захворювання та частотою розвитку нейропатичного болю у пацієнтів з аксСПА, які отримують лікування біологічними препаратами. Мета цього дослідження полягала в оцінці зв'язку між наявністю нейропатичного болю, показниками активності захворювання та прийняттям рішення про перехід на інший біологічний препарат.

Оцінку інтенсивності нейропатичного болю у пацієнтів з аксСПА у віці 18 років і старше, які отримували лікування біологічним препаратом протягом не менше 6 місяців, проводили за допомогою опитувальника PainDETECT. У дослідженні аналізували наявність зв'язку між нейропатичним болем, показниками активності захворювання, виразністю запалення, індексом якості життя та прийняттям рішення про перехід на інший біологічний препарат. Загалом у дослідженні взяли участь 175 осіб з аксСПА, у тому числі 25 пацієнтів з нерентгенологічним аксСПА (нр-аксСПА) та 150 пацієнтів з анкілозивним спондилітом.

У пацієнтів з аксСПА, які отримували лікування різними біологічними препаратами, присутність нейропатичного болю була частим явищем. Нейропатичний біль був у 41,7% таких пацієнтів, при цьому у жінок він спостерігався частіше, ніж у чоловіків. Оцінки за опитувальником PainDETECT були пов'язані з показниками активності захворювання, але не з рівнем маркерів запалення. При переходах (3 рази і більше) на інший біологічний препарат частота появи нейропатичного болю у пацієнтів статистично значуще зростала. Серед пацієнтів, у яких було прийнято рішення про перехід на інший препарат у зв'язку з неефективністю лікування першим і другим препаратом, оцінки за опитувальником PainDETECT були вищими, а нейропатичний біль був більшим.

Поширеність нейропатичного болю в осіб з аксСПА була вищою, ніж очікувалося, при цьому використання існуючих показників активності захворювання не дозволяло достатньою мірою розрізняти біль запальної та нейрогенної природи. Відповідь на лікування біологічними препаратами з наявністю нейропатичного болю є фактором, що впливає на прийняття лікарського рішення. Наявність нейропатичного болю слід враховувати при прийнятті рішення про перехід на інший біологічний препарат у осіб з анкілозивним спондилітом і нр-аксСПА з рефрактерністю до застосованих першого і другого препарату .

Джерело:

Clinical Rheumatology

Стаття:

Neuropathic pain in axial spondyloarthropathy is underdiagnosed and a confounding factor in biologic drug–switching decision: a cross-sectional study

Автори:

Tahir S. Öğüt і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: