EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження з оцінки розвитку психічних захворювань при дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба

психічні захворювання психічні захворювання
психічні захворювання психічні захворювання

Що нового?

Депресія та соматизація широко поширені у пацієнтів з дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба.

Згідно з результатами систематичного огляду та мета-аналізу, у пацієнтів з дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба (ДCНЩС), які звертаються за медичною допомогою, часто спостерігаються психічні захворювання. Мета аналізу полягала у визначенні поширеності психічних захворювань у пацієнтів із ДСНЩС. Пошук відповідної літератури проводили у базах даних PsycINFO, Scopus та PubMed/MEDLINE.

В аналіз були включені клінічні обсерваційні дослідження з вивчення депресії та соматизації у пацієнтів з ДСНЩС, діагностованих згідно з діагностичними критеріями дослідження дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба при захворюваннях міжхребцевих дисків, суглобів та м'язів. Для узагальнення даних провели описовий аналіз включених досліджень та мета-аналіз даних про поширеність. До аналізу було включено 22 з 2320 досліджень. Загальна поширеність депресії та соматизації помірного або тяжкого ступеня у пацієнтів із ДСНЩС наведена в таблиці 1.

Середня загальна оцінка депресії становила 0,92, що вказувало на депресію помірного ступеня. Середня загальна оцінка соматизації становила 1,09, що вказувало на соматизацію тяжкого ступеня. Усі оцінки свідчили про наявність статистично значущої гетерогенності (I2>90%). Згідно з результатами аналізу якості, 80,9% включених досліджень характеризувалися низьким або середнім рівнем ризику систематичних помилок. Таким чином, у пацієнтів із ДСНЩС, які звертаються за медичною допомогою, психічні захворювання досить поширені.

Джерело:

Journal of Prosthetic Dentistry

Стаття:

Prevalence of psychological disorders in patients with temporomandibular disorders: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Gabriela Caovilla Felin і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: