EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Поширеність периферичної нейропатії у пацієнтів із гастропарезом

гастропарез гастропарез
гастропарез гастропарез

Що нового?

У пацієнтів з ідіопатичним гастропарезом наявність периферичної нейропатії була пов'язана з вищою тяжкістю гастропаретичних симптомів порівняно з пацієнтами без периферичної нейропатії.

Результати одномоментного дослідження вказують на те, що периферична нейропатія (ПН) є поширеним порушенням у пацієнтів із симптомами гастропарезу, причому спостерігається не тільки при цукровому діабеті, але й за наявності симптомів ідіопатичного гастропарезу, тобто у особливій групі пацієнтів, у яких наявність ПН пов'язана з присутністю більш тяжких симптомів з боку шлунково-кишкового тракту порівняно з пацієнтами без периферичної нейропатії.

Метою дослідження, проведеного Victoria J. Moors та співавт., була оцінка відмінностей у виразності симптомів з боку шлунково-кишкового тракту, психосоціальних порушень та збереження функції спорожнення шлунку у пацієнтів з симптомами гастропарезу та ПН або без ПН. Додатковою метою було порівняння даних з даними для пацієнтів з гастропарезом іншої етіології, а також вивчення поширеності ПН серед пацієнтів з ідіопатичним гастропарезом. У цьому дослідженні взяли участь 250 пацієнтів із симптомами гастропарезу, яким було призначено сцинтиграфію випорожнення шлунку.

Включені до дослідження пацієнти заповнювали опитувальники, за допомогою яких проводили оцінку наявності периферичної нейропатії (Шкала бальної оцінки симптомів нейропатії, NTSS-6) та тяжкості симптомів основного захворювання (Індекс виразності основних симптомів гастропарезу, GCSI). Присутність ПН підтверджували в оцінці за шкалою NTSS-6 вище 6 балів. ПН було виявлено у 70 із 250 (28 %) пацієнтів: у 11 із 32 (34 %) пацієнтів, які перенесли хірургічну операцію, у 33 із 61 (54 %) з цукровим діабетом та у 22 із 148 (15 %) з ідіопатичним гастропарезом.

У 148 пацієнтів з ідіопатичним гастропарезом і ПН тяжкість наступних симптомів (не пов'язаних з хірургічною операцією або наявністю цукрового діабету і не викликаних присутністю будь-якого діагностованого захворювання, наприклад, захворювання сполучної тканини або хвороби Паркінсона) була більш високою в порівнянні з пацієнтами з і без ПН: a) біль у верхній частині живота (3,64 ± 1,22 бала порівняно з 2,71 ± 1,78 бала); b) відчуття розпирання та тяжкості в животі (3,86 ± 1,49 порівняно з 2,45±1,68) та c) здуття живота (4,05±1,17 порівняно з 2,99±1,61).

Сцинтиграфію пройшли загалом 99 пацієнтів з ідіопатичним гастропарезом; ПН була присутня у 7 із 43 (16 %) пацієнтів із уповільненим випорожненням шлунку та у 9 із 56 (16 %) пацієнтів із нормальним випорожненням шлунку. У пацієнтів з ідіопатичним гастропарезом та ПН відчуття розпирання та тяжкості в животі було більш виразним, ніж у пацієнтів з ідіопатичним гастропарезом без ПН (4,43±0,53 порівняно з 2,89±1,68). У пацієнтів з діабетичним гастропарезом та гастропарезом після хірургічної операції зв'язок між наявністю ПН та тяжкістю симптомів з боку ШКТ не був статистично значущим.

У 70 з 250 (28%) пацієнтів із симптомами гастропарезу була присутня ПН. Вона частіше зустрічалася у пацієнтів з діабетичним гастропарезом, порівняно з пацієнтами з ідіопатичним гастропарезом. У порівнянні з пацієнтами, у яких були симптоми ідіопатичного гастропарезу та відсутня ПН, у пацієнтів з ідіопатичним гастропарезом та ПН прояви гастропарезу були більш виразними. Отже, пацієнтів з гастропарезом з більш високою тяжкістю симптомів можна виявляти за допомогою скринінгу на ПН.

Джерело:

BMC Gastroenterology

Стаття:

A cross-sectional study describing peripheral neuropathy in patients with symptoms of gastroparesis: associations with etiology, gastrointestinal symptoms, and gastric emptying

Автори:

Victoria J. Moors і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: