EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ризик розвитку тривалого COVID-19 при інфікуванні омікрон- або дельта-штамом коронавірусу

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Тривалий перебіг COVID-19 був присутній у 4,5% випадків при інфікуванні омікрон-штамом коронавірусу та у 10,8% випадків при інфікуванні дельта-штамом коронавірусу.

Згідно з результатами спостережного дослідження типу випадок-контроль, опублікованим у журналі Lancet, при інфікуванні омікрон-штамом коронавірусу ймовірність розвитку тривалого COVID-19 (виникнення нових або збереження наявних симптомів через чотири тижні і більше після початку гострої коронавірусної інфекції (COVID-19) менше, ніж при інфекції дельта-штаму коронавірусу Мета дослідження полягала у визначенні відносного шансу розвитку тривалого COVID-19 у період превалювання омікрон-штаму коронавірусу порівняно з періодом превалювання дельта-штаму цього вірусу. Для проведення дослідження використовували дані, які повідомляють пацієнти, через додаток COVID Symptom Study.

Після вилучення дані пройшли попередню обробку. Критеріями включення в обох періодах були: позитивний результат аналізу на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у режимі реального часу або аналізу на антиген коронавірусу після вакцинації; наявність не менше одного входу в додаток на тиждень протягом щонайменше 28 днів після отримання позитивного результату; та відсутність коронавірусної інфекції в анамнезі. За період з 20 грудня 2021 року по 9 березня 2022 року у Великій Британії критеріям включення відповідали загалом 56 003 дорослих. Ці випадки були віднесені до інфекції омікрон-штамом коронавірусу, оскільки в цей період саме цей штам був присутній у 70% пацієнтів із відповідною інфекцією у Великій Британії.

При використанні таких же критеріїв відбору в період з 1 червня 2021 року по 27 листопада 2021 року у Великій Британії було виявлено загалом 41 361 дорослого з початковим позитивним результатом аналізу. Ці випадки були віднесені до інфекції дельта-штамом коронавірусу, оскільки в цей період у 70% пацієнтів відповідна інфекція була викликана саме цим штамом. В аналіз включали пацієнтів з інфекцією, що супроводжувалася, так і не супроводжувалася клінічними проявами. При аналізі даних за період превалювання омікрон-штаму враховували лише пацієнтів, у яких позитивний результат тесту було отримано до 10 лютого 2022 року, щоб по кожному пацієнту була можливість отримати інформацію щонайменше за 28 днів спостереження.

Серед включених у дослідження пацієнтів в обох періодах було більше жінок (55% у період превалювання омікрон-штаму та 59% у період превалювання дельта-штаму). Середній вік пацієнтів з інфекцією як дельта, так і омікрон-штамом коронавірусу склав 53 роки, при цьому супутні захворювання у них були досить частими (приблизно в 19% випадків).

Оцінку наявності зв'язку між виникненням тривалого COVID-19 (клінічним результатом) та періодом розвитку інфекції (періодом зараження) проводили в моделі однофакторної логістичної регресії з коригуванням на стать, індекс маси тіла, супутні захворювання, вік та проходження вакцинації (отримання 1 , 2 або 3 доз вакцини), тобто фактори, пов'язані з ризиком розвитку тривалого COVID-19. Для врахування потенційного ослаблення захисної дії вакцини учасників дослідження розділили на 3 групи залежно від того, скільки часу пройшло між появою інфекції та отриманням останньої дози вакцини: 3 місяці, 3-6 місяців чи більше 6 місяців.

Тривалий COVID-19 виник у 2501 (4,5 % у період превалювання омікрон-штаму) з 56 003 пацієнтів і в 4469 (10,8 % у період превалювання дельта-варіанту) з 41 361 пацієнтів. Враховуючи всі схеми вакцинації, при інфекції, викликаної омікрон-штамом коронавірусу, ймовірність розвитку тривалого COVID-19 була нижчою. Після стратифікації даних з урахуванням вікової групи було отримано аналогічні результати.

Результати цього дослідження вказують на те, що нагляд у галузі охорони здоров'я з використанням додатків для смартфонів дозволяє забезпечити швидке розуміння ситуації на основі точних та відтворюваних висновків. Головною сильною стороною цього дослідження щодо вивчення тривалого COVID-19 був проспективний збір даних про широкий спектр симптомів. Імовірність розвитку тривалого COVID-19 була нижчою (ВШ: 0,24-0,50) при інфекції, спричиненій омікрон-штамом коронавірусу, порівняно з інфекцією, спричиненою дельта-штамом цього вірусу, і залежала від віку та часу з моменту вакцинації. Однак абсолютна кількість випадків розвитку тривалого COVID-19 у конкретний момент часу залежить від амплітуди та форми кривої зараження.

Отримані результати узгоджуються з даними Управління національної статистики Великобританії, згідно з якими кількість випадків розвитку тривалого COVID-19 за фактом збільшилася з 1,3 млн. у січні 2022 року до 1,7 млн. у березні 2022 року, при цьому в період з грудня 2021 року по лютий 2022 року велика кількість осіб у Великій Британії були заражені омікрон-штамом коронавірусу. Враховуючи пік зараження омікрон-штамом коронавірусу у Великій Британії з виявленням понад 350 000 нових випадків COVID-19, що супроводжується симптомами, на добу (станом на 26 березня 2022 року з урахуванням моделі у додатку ZOE) та беручи до уваги те, що в 4% випадках розвиваються затяжні симптоми, в майбутньому кількість пацієнтів з тривалим COVID-19 неминуче збільшиться.

Джерело:

Lancet

Стаття:

Risk of long COVID associated with delta versus omicron variants of SARS-CoV-2

Автори:

Michela Antonelli і співавт.

Коментарі (1)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: