COVID-19 може викликати гіпосмію у
значної кількості пацієнтів.
Згідно з результатами дослідження,
опублікованими у виданні ENT, пацієнти з COVID-19 є більш схильними до розвитку
гіпосмії. У даному дослідженні встановлено, що в когорті пацієнтів із коронавірусною
інфекцією спостерігали підвищену частоту розвитку нюхової дисфункції.
Втрату нюху та (або) смаку відзначили у
41% (26/63) пацієнтів з інфекцією, спричиненою вірусом SARS-CoV-2. Тільки у 31%
пацієнтів із гіпосмією одночасно спостерігали симптоми риніту. У 14 із цих
пацієнтів було проведено тест на нюх, а у 10 пацієнтів – тест на смак.
У 10 із 14 пацієнтів було відзначено порушення нюху як до, так і після
зняття закладеності носа. У 2 із 14 пацієнтів гіпосмія була основним або єдиним
симптомом коронавірусної інфекції. Протягом 8–23 днів усі включені пацієнти
повідомили про покращення нюху та (або) смаку.
Таким чином встановлено, що коронавірусна інфекція може викликати гіпосмію у
значного відсотка заражених. Частота розвитку гіпосмії у випробуваній когорті
становила близько 30%. У більшості випадків порушення нюху не було пов'язане із
симптомами риніту, що дозволяє припустити нейрогенне походження. Виявлено, що
нюх в цілому відновлювася протягом 1–3 тижнів після симптомів коронавірусної
інфекції. Не було відзначено підвищеної частоти розвитку дисгевзії.
Тимчасовий характер гіпосмії, визначений у дослідженні, та його висновки,
можуть допомогти поясненню розвитку гіпосмії при інфекції SARS-CoV-2, а також у консультуванні пацієнтів. Автори також відзначили, що
гіпосмія без закладеності носа може бути основним або навіть єдиним симптомом
коронавірусної інфекції.
ENT
Temporary hyposmia in COVID-19 patients
S. Bocksberger і співавт.
Коментарі (0)