EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між психологічними факторами та порушеннями сну/стомлюваністю у пацієнтів з розсіяним склерозом

розсіяний склероз розсіяний склероз
розсіяний склероз розсіяний склероз

Що нового?

Зниження виразності тривоги, стресу та депресії може скоротити частоту епізодів порушень сну та стомлюваності у пацієнтів з розсіяним склерозом.

У недавньому дослідженні психологічні фактори, такі як тривога, стрес та депресія, відігравали основну роль у прогнозуванні порушень сну та стомлюваності у пацієнтів з розсіяним склерозом. Мета цього дослідження полягала у вивченні складного взаємозв'язку між психічним здоров'ям та фізичними симптомами у пацієнтів із розсіяним склерозом.

Розмір вибірки у дослідженні становив 252 учасники. Відбір проводили з використанням методу цільової вибірки. У дослідженні використовували різні інструменти для збору та аналізу даних, включаючи шкалу депресії, тривоги та стресу (DASS-21), шкалу оцінки виразності стомлюваності (FSS) та короткий опитувальник з оцінки якості сну (MSQ). Результати свідчили про сильну позитивну кореляцію між порушеннями сну та депресією (r = 0,56), тривогою (r = 0,52) та стресом (r = 0,40) і вказували на те, що у пацієнтів, у яких ці психологічні фактори більш виражені, ймовірність розвитку порушень сну вища.

Статистично значущого взаємозв'язку між віком і загальною оцінкою порушень сну виявлено не було (r = -0,001; p < 0,985). Однак був встановлений взаємозв'язок між віком і безсонням (r = -0,146; p < 0,021) і пересипанням (r = 0,153; p < 0,015). Вираженого взаємозв'язку між віком і стомлюваністю встановлено не було (r = -0,044; p < 0,941). Крім того, отримані результати вказували на те, що стомлюваність у пацієнтів з розсіяним склерозом значною мірою пов'язана з тривогою (r=0,54), стресом (r=0,48) і депресією (r=0,52).

Результати регресійного аналізу свідчили про те, що депресія, стрес і тривога в сукупності дозволяють значною мірою спрогнозувати загальну дисперсію щодо порушень сну (0,37%) та стомлюваності (0,35%) у пацієнтів з розсіяним склерозом. Ці результати наголошують на важливості забезпечення психологічного благополуччя при лікуванні симптомів, пов'язаних з розсіяним склерозом. Медичні працівники можуть розглянути можливість включення психологічних втручань поряд із традиційними методами лікування для покращення якості сну та зниження стомлюваності у пацієнтів із розсіяним склерозом.

Джерело:

Neurology Research International

Стаття:

Sleep Disorders and Fatigue among Patients with MS: The Role of Depression, Stress, and Anxiety

Автори:

Nassim Zekibakhsh Mohammadi та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: