EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Інтраназальні глюкокортикостероїди у лікуванні порушень дихання уві сні у дітей: полегшення симптомів більш ніж у половини пацієнтів

порушення дихання уві сні порушення дихання уві сні
порушення дихання уві сні порушення дихання уві сні

Що нового?

Інтраназальні глюкокортикостероїди знижують виразність симптомів та потребу в хірургічних втручаннях у дітей з порушеннями дихання уві сні незалежно від віку та наявності атопії в анамнезі.

У масштабному спостережному дослідженні за участю 568 дітей, результати якого були опубліковані в журналі International Journal of Otorhinolaryngology, отримані дані, що підтверджують здатність інтраназальних стероїдів полегшувати симптоми обструктивного порушення дихання уві сні у 56% дітей.

Мета дослідження Rowe Katherine Sylvia та співавт. полягала в описі впливу інтраназальних стероїдів (ІНС) на виразність симптомів та потребу в хірургічному втручанні у дітей з порушеннями дихання уві сні. Для вивчення впливу ІНС у 568 включених у дослідження дітей використовувати опитувальник для скринінгу на наявність обструктивного апное сну OSA-5, який містив питання щодо клінічних та хірургічних результатів захворювання.

На початковому візиті середня оцінка OSA-5 становила 7,78 бали при медіані періоду збереження симптомів 9 місяців (діапазон: 2–72 місяці). ІНС пробно призначили 51% пацієнтів, і 56% з них повідомили про зниження симптомів. У групі застосування назальних спреїв з глюкокортикостероїдами середнє значення показника статистично значимо знизилося (з 8,2 до 5,5; p < 0,0001), і ступінь тяжкості симптомів був вищим (p < 0,01), розмір носової раковини - більше (p<0,005), а наявність атопії реєстрували частіше (p<0,01), ніж у групі без пробного застосування препарату.

Частота хірургічних втручань у групі застосування ІНС була статистично значно нижча, ніж у групі без пробного застосування препаратів (38 і 56 %; p < 0,001). Крім того, при вищому ступені тяжкості симптомів тенденція до полегшення симптомів та зниження частоти хірургічних втручань у групі застосування ІНС також ставала більш виразною. Оцінку OSA-5 на початковому рівні можна розглядати як прогностичний фактор частоти хірургічних втручань. Наявність атопії та вік пацієнта не впливали на відповідь на лікування глюкокортикостероїдами у формі назального спрею.

Джерело:

International Journal of Otorhinolaryngology

Стаття:

The impact of intranasal corticosteroids in a prospective cohort of children with sleep disordered breathing

Автори:

Rowe Katherine Sylvia і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: