EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування біологічних препаратів у лікуванні хронічного риносинуситу з поліпами носа

риносинусит риносинусит
риносинусит риносинусит

Що нового?

У осіб з хронічним риносинуситом з поліпозом носа та супутньою бронхіальною астмою або без цього захворювання застосування біологічних препаратів забезпечує ефективне покращення ендоскопічної, клінічної та рентгенологічної картини.

Застосування біологічних препаратів у лікуванні поліпів носа приносить користь як за наявності, так і за відсутності супутньої бронхіальної астми. Результати дослідження, опубліковані в журналі Journal of Pharmacy Technology, вказують на те, що вибір на користь певного препарату залежить від переваг пацієнта та постачальника медичних послуг, а також від страхового покриття. Мета дослідження полягала у вивченні опублікованих результатів досліджень щодо оцінки застосування біологічних препаратів у лікуванні поліпів носа. Пошук досліджень проводили в електронній базі даних PubMed з використанням відповідних термінів, таких як біологічні препарати, реслізумаб, омалізумаб, меполізумаб або дупілумаб та поліпоз носа, поліпи носа або хронічний риносинусит з поліпозом носа (ХРСПН).

Для вивчення відбирали статті англійською мовою, в яких були представлені результати мета-аналізу, рандомізованих досліджень та ретроспективного аналізу, проведених для оцінки застосування біологічних препаратів у лікуванні поліпозу носа на фоні супутньої бронхіальної астми або без неї. Подальшу оцінку проводили з використанням первинних та третинних посилань на літературні джерела. Безпеку та ефективність застосування біологічних препаратів у лікуванні поліпозу носа вивчали лише у 19 роботах, у тому числі в рамках 9 ретроспективних аналізів, 2 мета-аналізів та 8 досліджень.

Серед досліджених препаратів були реслізумаб, омалізумаб, меполізумаб, дупілумаб та бенралізумаб. У всіх роботах використовували подібні критерії включення (наявність рецидивуючого та рефрактерного ХРСПН) та виключення учасників. Крім біологічних препаратів або плацебо, у всіх роботах застосовували кортикостероїди (флутиказон або мометазон для інтраназального введення). Основною встановленою кінцевою точкою була зміна оцінки виразності поліпів носа за даними ендоскопічного дослідження.

У всіх дослідженнях, ретроспективних аналізах та мета-аналізах при застосуванні реслізумабу, омалізумабу, бенралізумабу, меполізумабу та дупілумабу було виявлено покращення ендоскопічної, клінічної та (або) рентгенологічної картини у осіб з ХРСПН та супутньою бронхіальною астмою або без неї. Найбільший обсяг даних належав до застосування дупілумабу. В даний час біологічними препаратами, схваленими Управлінням з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA) до застосування в лікуванні ХРСПН, є дупілумаб, меполізумаб та омалізумаб. Таким чином, біологічні препарати є цінним терапевтичним засобом у лікуванні ХРСПН.

Джерело:

Journal of Pharmacy Technology

Стаття:

Efficacy and Safety of Biologics for Chronic Rhinosinusitis With Nasal Polyps

Автори:

Renee R. Koski і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: