EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Нейропсихіатричні симптоми при затяжній формі коронавірусної інфекції COVID-19

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Після затяжної форми коронавірусної інфекції COVID-19 нейропсихіатричні симптоми були присутніми у великої частки пацієнтів.

У дослідженні виявили нейропсихіатричні симптоми у осіб, які перенесли затяжну форму інфекції, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, які у 7,6% випадків зберігалися протягом понад 6 місяців. Hussam Y. Alghamdi та співавт. вивчили присутність нейропсихіатричних симптомів в періоди до 1 місяця та через 6 місяців після перенесеної коронавірусної інфекції, та вплив вакцинації на частоту зазначених симптомів.

Для цього автори провели онлайн-опитування серед пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію COVID-19, та скринінг клінічних ознак і тривалості нейропсихіатричних симптомів, а також оцінили їх зв'язок з вакцинацією, ступенем тяжкості проявів COVID-19, віком та статтю пацієнтів. Загалом в опитуванні взяли участь 2218 пацієнтів, у тому числі 1358 жінок та 860 чоловіків віком від 12 до 70 років.

Пацієнти, які взяли участь в опитуванні, відчували такі симптоми, як втрата нюху та смаку, порушення сну, шум у вухах, депресія, перепади настрою та когнітивна дисфункція.  Поширеність варіювалася від 18,9 % (шум у вухах) до 63,9% (втрата нюху та смаку). У 2,2-7,7% пацієнтів, які взяли участь в опитуванні, ці симптоми зберігалися протягом 6 місяців. Найменш частим симптомом був шум у вухах, при цьому цей симптом зберігався протягом понад 6 місяців лише у 2,2% учасників дослідження.

Перепади настрою протягом понад 6 місяців відчували 7,6% учасників дослідження. Учасники опитування, які отримали 2 дози вакцини BNT162b2, частіше зазначали довготривалість симптомів, порівняно з іншими групами пацієнтів. Авторами встановлено, що приналежність до жіночої статі та ступінь тяжкості захворювання є можливими факторами ризику розвитку та персистування зазначених симптомів . Таким чином, нейропсихіатричні симптоми у осіб з інфекцією, спричиненою вірусом SARS-CoV-2,є – поширеним явищем.

Джерело:

Acta Neuropsychiatrica

Стаття:

Neuropsychiatric symptoms in post COVID-19 long haulers

Автори:

Hussam Y. Alghamdi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: