EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Медикаментозне лікування гострої люмбалгії без застосування опіоїдів

гострої люмбалгії гострої люмбалгії
гострої люмбалгії гострої люмбалгії

Що нового?

Лікування із застосуванням нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) у поєднанні з парацетамолом при гострій люмбалгії перевищувало застосування лише нестероїдних протизапальних засобів за ефективністю.

Результати систематичного огляду, опубліковані в журналі Journal of Orthopaedic Research, вказують, що застосування різних нестероїдних протизапальних засобів (у кожному включеному в огляд дослідженні використовували 1 НПЗП) у поєднанні з парацетамолом, а також міорелаксантами було ефективним з точки зору зниження обмеження життєдіяльності та інтенсивності больового синдрому у осіб з гострою люмбалгією. Метою цього дослідження було вивчити, чи дозволяє медикаментозне лікування при гострій люмбалгії ефективно знижувати обмеження життєдіяльності та інтенсивність больового синдрому, а також які препарати з цієї точки зору є найефективнішими.

Дослідження проводили відповідно до положень документа «Переважні параметри звітності для систематичних оглядів та метааналізу» (PRISMA), опублікованого у 2020 році. Пошук здійснювали у таких електронних базах даних, як PubMed, Scopus та Web of Science. Була виконана оцінка всіх рандомізованих контрольованих досліджень, у яких вивчали ефективність застосування парацетамолу, нестероїдних протизапальних засобів та міорелаксантів при гострій люмбалгії. До аналізу включали лише дослідження, у яких розглядали біль у поперековому відділі хребта. Крім того, критерієм включення досліджень в аналіз було вивчення гострої люмбалгії із симптомами, присутніми протягом не більше 12 тижнів.

До аналізу включали дані лише по особам з неспецифічною люмбалгією віком від 18 років. Застосування опіоїдів для усунення гострої люмбалгії в рамках аналізу не розглядали. Загалом до аналізу увійшли 18 досліджень за участю 3478 пацієнтів. Через один тиждень після початку лікування було виявлено, що застосування міорелаксантів та нестероїдних протизапальних засобів при гострій люмбалгії є ефективним з точки зору зниження інтенсивності больового синдрому та обмеження життєдіяльності. Комбінування нестероїдних протизапальних засобів з парацетамолом було більш ефективним, ніж застосування тільки нестероїдних протизапальних засобів. При цьому застосування тільки парацетамолу не забезпечувало значного покращення. Застосування плацебо з погляду усунення болю було неефективним.

Джерело:

Journal of Orthopaedic Research

Стаття:

Nonopioid pharmacological management of acute low back pain: A level I of evidence systematic review

Автори:

Alice Baroncini і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: