EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Результати антибіотикотерапії респіраторних захворювань у дітей

респіраторні інфекції респіраторні інфекції
респіраторні інфекції респіраторні інфекції

Що нового?

У дітей, які отримували лікування з приводу лихоманки або респіраторних симптомів у рамках надання медичних послуг у неробочий час, спостерігаються однакові наслідки незалежно від використання антибіотиків, хоча розвиток небажаних явищ часто призводить до передчасного припинення лікування, при цьому найпоширеніше НЯ – дискомфорт у шлунково-кишковому. тракті.

Згідно з результатами обсерваційного дослідження, опублікованими в журналі Scandinavian Journal of Primary Health Care, у дітей з лихоманкою або респіраторними симптомами спостерігалася порівнянна тривалість симптомів та невідвідування занять у дитячому садку чи школі незалежно від проведення антибіотикотерапії. Значна частка батьків повідомила про небажані явища, пов'язані із застосуванням антибіотиків, при цьому деякі зіткнулися з додатковими перешкодами, що призводять до передчасного припинення терапії, часто протягом перших чотирьох днів.

Мета дослідження полягала у визначенні наслідків антибіотикотерапії респіраторних інфекцій у дітей. Дослідження проводили у чотирьох установах, які надають медичну допомогу у неробочий час, та одній дитячій клініці невідкладної допомоги за участю 266 дітей (у віці від 0 до 6 років) з лихоманкою або респіраторними симптомами. В рамках дослідження основну увагу приділяли вивченню тривалості симптомів, тривалості відсутності в дитячому садку або школі, тривалості лікування та небажаних явищ.

Згідно з результатами аналізу, статистично значущі відмінності у тривалості симптомів, тривалості лихоманки чи пропусків занять у дитячому садку чи школі між групами, яким призначали та не призначали антибіотики, були відсутні (30,8 % та 69,2 % відповідно). Цей результат залишався незмінним навіть під час аналізу даних у підгрупі дітей із отитом середнього вуха. Близько 84,5% батьків дітей, яким було призначено антибіотики, повідомили про тривалість їх прийому, що склала 5–7 днів, при цьому 50,7% повідомили про відсутність ускладнень. Небажані явища, пов'язані із застосуванням антибіотиків, були зареєстровані у 42,3 % випадків, при цьому переважним НЯ був дискомфорт у шлунково-кишковому тракті.

Джерело:

Scandinavian Journal of Primary Health Care

Стаття:

Outcomes of antibiotic treatment for respiratory infections in children an observational study in primary care

Автори:

Linn Karin Tjalvin Alvsåker і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: