EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

40% випадків деменції у світі пов'язані з 12 факторами ризику

деменція деменція
деменція деменція

Що нового?

Виявлено три нові фактори ризику розвитку деменції, включаючи забруднення повітря, зловживання алкоголем та черепно-мозкову травму.

Згідно з результатами нового дослідження, 40% випадків розвитку деменції можна було б попередити або відстрочити за рахунок контролю дванадцяти факторів ризику, що модифікуються, протягом життя людини. У початковому звіті було зазначено 9 факторів ризику, що модифікуються, які присутні в одній третині випадків деменції. Що стосується факторів ризику розвитку деменції, то в останній оновлений список Комісії журналу Lancet з профілактики, втручань та медичної допомоги при деменції було додано три нові фактори ризику, що модифікуються (забруднення повітря, хронічне зловживання алкоголем і черепно-мозкова травма).

Спочатку було виділено 9 факторів ризику, включаючи цукровий діабет, неповну середню освіту, соціальну ізоляцію, артеріальну гіпертензію, ожиріння, втрату слуху, куріння, депресію та відсутність фізичної активності. Загалом ці 12 факторів ризику спостерігаються у 40% випадків деменції у світі. Черепно-мозкова травма зазвичай виникає у осіб, які займаються боксом, верховою їздою та іншими розважальними видами спорту, а також пов'язана з водінням автомобіля, мотоцикла та їздою на велосипеді. Вона також може виникнути під час падіння, під час воєнних дій та використання вогнепальної зброї. У мишачих моделях і на людях було встановлено, що перенесення однієї тяжкої черепно-мозкової травми пов'язане із великою гіперфосфориляцією тау-білка.

Крім того, у численних дослідженнях було встановлено, що черепно-мозкова травма пов'язана зі статистично значущим підвищенням ризику деменції в довгостроковому періоді. Щодо зловживання алкоголем, у звіті йдеться про численні докази складного взаємозв'язку між вживанням алкоголю та розвитком деменції та когнітивних порушень. Згідно з результатами дослідження, до якого було включено понад 31 мільйон госпіталізованих осіб, при розладах, пов'язаних зі зловживанням алкоголем, ризик розвитку деменції підвищується в 3 рази. Було зроблено висновок про шкоду вживання понад 21 одиниці алкоголю на тиждень.

Щодо забруднення повітря у звіті говориться, що в дослідженнях на тваринах було встановлено статистично значущий вплив забруднюючих частинок, що містяться в повітрі, на частоту розвитку нейродегенерації. Крім того, у раніше проведеному дослідженні було встановлено зв'язок між спалюванням деревини у житлових приміщеннях, високими концентраціями діоксиду азоту та наявністю дрібнодисперсних твердих частинок у вихлопних газах від транспорту з підвищенням частоти розвитку деменції.

Дослідники вивчили внесок кожного чинника ризику у розвиток деменції, виражений як популяційна атрибутивна фракція (ПАФ). Докази того, що втрата слуху є одним із найважливіших факторів ризику розвитку деменції, дуже переконливі. Втрата слуху найбільше впливала на частоту розвитку деменції. За нею слідували нижчий рівень освіти в осіб молодого віку та куріння (див. таблицю 1).

Рівень освіти у молодому віці, систолічний артеріальний тиск та соціальні взаємодії є факторами ризику, за якими з моменту звіту, що вийшов у 2017 році, розширилася доказова база. Характер харчування і сон - два фактори, які не увійшли до списку факторів ризику, що модифікуються. Цей звіт є найповнішим оглядом факторів ризику розвитку деменції на сьогоднішній день. У ньому наголошується на важливості проведення втручань на рівні окремого пацієнта та на рівні загальної тактики ведення пацієнтів для зведення до мінімуму ризику розвитку деменції.

Універсального способу уникнути розвитку деменції немає. Для забезпечення здоров'я та нормального функціонування головного мозку оптимальним варіантом є збереження розумової та фізичної активності протягом усього життя. Крім того, автори дослідження зробили висновок про те, що зниженню ризику розвитку деменції сприяють збалансоване харчування, відмова від куріння, вживання алкоголю тільки в рекомендованих межах та контроль артеріального тиску, маси тіла та вмісту холестерину.

Джерело:

Medscape

Стаття:

Twelve Risk Factors Linked to 40% of World's Dementia Cases

Автори:

Sue Hughes

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: