EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

У дослідженні виявлено взаємозв'язок між генотипом MTTP та стеатозом печінки у пацієнтів з гепатитом С

гепатит гепатит
гепатит гепатит

Що нового?

Підвищена схильність до розвитку стеатозу печінки спостерігається у осіб із ВГС 3 генотипу, що мають домінантні мутації в алелі Т генотипу MTTP (-493G/T).

Великим проривом дослідників стало виявлення достовірного зв'язку між поліморфізмом генотипу мікросомального білка-переносника тригліцеридів (MTTP) (-493G/T) та розвитком стеатозу печінки у осіб з вірусом гепатиту С (ВГС) 3 генотипу. Згідно з отриманими даними, наявність домінантних мутацій в алелі Т генотипу MTTP (-493G/T) підвищує схильність до розвитку печінкового стеатозу у осіб з генотипом 3 ВГС.

Стеатоз печінки, що характеризується накопиченням жиру у печінці, вже давно асоціюється з підвищеним ризиком розвитку раку печінки. Всебічне дослідження, в якому використовувалися дані з відомих баз даних, таких як Pubmed, Cochrane Library, CNKI, Web of Science, Embase та CBM, було спрямовано на виявлення складного взаємозв'язку між варіаціями генотипу MTTP та стеатозом печінки у пацієнтів із ВГС.

Щоб гарантувати достовірність результатів, для ретельного оцінювання якості відібраної літератури використовували шкалу Ньюкасл-Оттава (NOS).

Ретельний аналіз з використанням програмного забезпечення Stata продемонстрував переконливу позитивну кореляцію між стеатозом печінки та ВГС 3 генотипу при домінантній моделі генотипу MTTP (-493G/T) (відношення шансів [ВШ] = 11,57; 95% довірчий інтервал [ДІ]: 4,467-29,962). Цікаво, що не було виявлено достовірної кореляції між стеатозом печінки та рецесивними, гомозиготними або гетерозиготними моделями (ВШ = 1,142; P = 0,5; ВШ = 1,581; P = 0,081; ВШ = 1,028; P =0,86 відповідно).

Для оцінки гетерогенності в дослідженні використовували різні статистичні критерії, у тому числі критерії Кокран Q і I2, що показали високу гетерогенність при I2 ≥ 50% або P < 0,05. Для подальшого вивчення джерел гетерогенності будували модель з випадковими ефектами та виконували аналіз у підгрупах. Для оцінки наявності потенційних систематичних помилок у публікаціях використовували лійкоподібні діаграми, критерії Еггера та критерії Бегга, при цьому результати вказували на відсутність суттєвих систематичних помилок. Дослідницька група, впевнена у несуперечності своїх даних, провела аналіз чутливості, який підтвердив стійкість результатів.

На закінчення слід зазначити, що в дослідженні встановлено, що домінантні мутації в алелі Т генотипу MTTP (-493G/T) значно підвищують схильність до печінкового стеатозу у осіб, які страждають на ВГС 3 генотипу. Це революційне відкриття не тільки покращує розуміння складного взаємозв'язку між генетикою та здоров'ям печінки, але також відкриває нові можливості для цілеспрямованих втручань та розробки індивідуальних стратегій лікування для осіб із групи ризику.

Джерело:

Lipids in Health and Disease

Стаття:

Association between MTTP genotype (-493G/T) polymorphism and hepatic steatosis in hepatitis C: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Xiaoxia Wang et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: