EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Висока поширеність гортанно-глоткових порушень у пацієнтів із ГЕРХ: результати дослідження

ГЕРХ ГЕРХ
ГЕРХ ГЕРХ

Що нового?

В осіб з ГЕРХ тяжкого ступеня виявлено високу частоту потенційних симптомів гортанно-глоткових порушень.

Згідно з результатами проспективного дослідження, у 96% пацієнтів з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) тяжкого ступеня присутні симптоми гортанно-глоткових порушень, що дозволяють припустити наявність ларингофарингеального рефлюксу (ЛФР). З метою встановлення зв'язку між ГЕРХ та гортанно-глотковими порушеннями дослідники провели оцінку поширеності симптомів гортанно-глоткових порушень у осіб з тяжкою формою ГЕРХ, що не піддається лікуванню, яким було показано проведення езофагогастродуоденоскопії (ЕГДС).

До дослідження включили 50 пацієнтів (27 чоловіків, 23 жінки) із типовими симптомами ГЕРХ. Учасники дослідження заповнювали опитувальник оцінки якості життя, пов'язаного зі станом здоров'я при ГЕРХ. Скринінг симптомів гортанно-глоткових порушень проводили з використанням шкали оцінки симптомів рефлюксу. Учасників також обстежили на наявність поліпів, грижі стравохідного отвору діафрагми, інфекції, викликаної бактерією Helicobacter pylori (H. pylori), езофагіту, гастриту (неерозивного та ерозивного), кишкової метаплазії та гетеротопії слизової оболонки. Під час процедури ЕГДС було зроблено знімки гортані, оцінку яких виконували за допомогою шкали оцінки ознак рефлюксу.

Найпоширенішою ознакою була печія (90%). Середня оцінка за шкалою симптомів рефлюксу склала 70,96±46,08, а середня оцінка за опитувальником якості життя, пов'язаного зі станом здоров'я при ГЕРХ, – 30,76±15,09. Було зареєстровано дані обстеження гортані 49 пацієнтів. Найчастішим симптомом (34,7%) був набряк, на другому місці - почервоніння (28,6%). Для групи загалом середній показник за шкалою оцінки ознак рефлюксу становив 21,15±8,04. Виявлено строгу кореляцію між показниками за опитувальником оцінки якості життя, пов'язаного зі станом здоров'я при ГЕРХ, та показниками за шкалою оцінки симптомів рефлюксу. Явного зв'язку між показниками за шкалою оцінки симптомів рефлюксу та результатами ЕГДС не спостерігалося.

Відсутня клінічно значуща асоціація між показниками опитувальника оцінки якості життя, пов'язаного зі станом здоров'я при ГЕРХ, та показниками за шкалою оцінки ознак рефлюксу або результатами ЕГДС. При цьому було виявлено суттєвий зв'язок між сумарними оцінками за шкалою оцінки симптомів рефлюксу та шкалою оцінки ознак рефлюксу.

Передбачувана підвищена поширеність ЛФР має бути вагомою основою для лікарів проводити комплексне отоларингологічне обстеження пацієнтів, які звернулися з тяжкою формою ГЕРХ, особливо тих, у кого симптоми гортанно-глоткових порушень можуть ховатися за типовими симптомами ГЕРХ.

Джерело:

Journal of Voice

Стаття:

Prevalence of Laryngopharyngeal Symptoms in Patients With Gastroesophageal Reflux Disease Refractory to Medical Therapy Undergoing Esophagogastroduodenoscopy

Автори:

Abdul-latif Hamdan і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: