EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Довгострокова безпека та клінічна користь ELX/TEZ/IVA при муковісцидозі

муковісцидоз муковісцидоз
муковісцидоз муковісцидоз

Що нового?

У дітей віком ≥6 років з муковісцидозом комбінація елексакафтору/тезакафтору/івакафтору ефективна, безпечна і добре переноситься.

Результати дослідження, опубліковані в журналі American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, підтверджують сприятливий профіль безпеки та переносимості елексафтора/тезакафтора/івакафтора (ELX/TEZ/IVA) у дітей із муковісцидозом. Мета дослідження полягала у визначенні довгострокової безпеки та ефективності ELX/TEZ/IVA. У відкрите продовжене дослідження III фази, що складається з двох частин (частина A і частина B), були включені діти віком 6 років і старше з діагнозом муковісцидоз, гетерозиготні за мутацією F508del гена трансмембранного регулятора муковісцидозу (CFTR) з мінімальною функцією MF) або гомозиготні мутації F508del (генотипи F/F).

Учасникам, які завершили 24-тижневе основне дослідження, призначили ELX/TEZ/IVA залежно від їхньої маси тіла. Діти з масою тіла менше 30 кг отримували ELX в дозі 100 мг один раз на добу, TEZ в дозі 50 мг один раз на добу та IVA в дозі 75 мг кожні 12 годин, при цьому діти з масою тіла 30 кг і більше отримували ELX дозі 200 мг один раз на добу, TEZ у дозі 100 мг один раз на добу та IVA у дозі 150 мг кожні 12 годин (доза для дорослих).

Загалом у дослідженні взяли участь 64 дитини (36 з генотипами F/MF та 28 з генотипами F/F), які отримали як мінімум одну дозу ELX/TEZ/IVA. Середня тривалість експозиції ELX/TEZ/IVA становила 93,9 (стандартне відхилення: 11,1) тижня.

Основною кінцевою точкою дослідження було визначення переносимості та безпеки досліджуваного втручання. Небажані явища, що спостерігалися, і серйозні небажані явища відповідали частим симптомам муковісцидозу. Загалом частота небажаних явищ та серйозних небажаних явищ (з поправкою на експозицію) у цьому дослідженні була нижчою (407,74 та 4,72 випадки на 100 пацієнто-років відповідно) порівняно з основним дослідженням (987,04 та 8,68 випадки) на 100 пацієнто-років відповідно). Лише в однієї дитини (1,6% учасників) розвинулося небажане явище — агресія середнього ступеня тяжкості, яка зникла після припинення прийому препарату.

Порівняно з вихідним рівнем основного дослідження на 96-му тижні продовження дослідження середній відсоток прогнозованого обсягу форсованого видиху за 1 секунду (поОФВ1) збільшився на 11,2 процентних пункти. Крім того, спостерігалося зниження концентрації хлоридів у секреті потових залоз на 62,3 ммоль/л, поліпшення на 13,3 бала оцінки за доменом респіраторних симптомів переглянутого опитувальника для оцінки якості життя при муковісцидозі (Cystic Fibrosis Questionnaire-Revised) та зниження на 2,00 одиниці індексу очищення легень 2,5 (LCI2.5). В дослідженні також спостерігалося збільшення параметрів зростання.

Розрахункова частота легеневих загострень за 48 тижнів становила 0,04. Річний показник зміни поОФВ1 становив 0,51 процентних пунктів на рік. Протягом додаткових 96 тижнів досліджуваного втручання застосування ELX/TEZ/IVA у дітей віком від шести років і старше було перспективним. Поліпшення функції CFTR, респіраторних симптомів та функції легень, які спочатку спостерігалися в основному дослідженні, зберігалися. Ці результати свідчать про сприятливий довгостроковий профіль безпеки та довготривалу клінічну користь застосування комбінації ELX/TEZ/IVA у цій популяції пацієнтів дитячого віку.

Джерело:

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Стаття:

Long-Term Safety and Efficacy of Elexacaftor/Tezacaftor/Ivacaftor in Children Aged ≥6 Years with Cystic Fibrosis and At Least One F508del Allele: A Phase 3, Open-Label Clinical Trial

Автори:

Claire Wainwright і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: