EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність лікувальної фізкультури при болю, спричиненому хронічною люмбалгією, у дорослих пацієнтів

хронічна люмбалгія хронічна люмбалгія
хронічна люмбалгія хронічна люмбалгія

Що нового?

Встановлено, що методика Маккензі, пілатес та функціональне відновлення більш ефективні у зниженні хронічної люмбалгії та функціональних порушень, ніж інші методи лікувальної фізкультури.

У ході систематичного огляду досліджень за участю 20 969 дорослих пацієнтів із хронічною люмбалгією були виявлені найбільш ефективні методи лікувальної фізкультури для зниження інтенсивності болю та усунення функціональних обмежень. На підставі результатів мережевого метааналізу 217 рандомізованих контрольованих досліджень було визначено перспективні підходи до лікування цього поширеного та виснажливого захворювання.

Мета полягала в оцінці впливу певних методів лікувальної фізкультури на інтенсивність болю та функціональні обмеження у пацієнтів з неспецифічною люмбалгією протягом не менше 12 тижнів. Дослідники оцінили методи лікувальної фізкультури, призначені або заплановані медичними працівниками, включаючи конкретні дії, пози та рухи, спрямовані на покращення результатів лікування люмбалгії.

Інтенсивність болю та ступінь функціональних обмежень, пов'язаних з болем у спині, оцінювали з використанням загальноприйнятих показників, таких як візуальна аналогова шкала (ВАШ), числова рейтингова шкала (ЧРШ), опитувальник функціональних порушень Роланда — Морріса та індекс інвалідизації Освестрі, кожен з яких має стандартизовану шкалу від 0 до 100. Отримані результати свідчили, що більшість методів лікувальної фізкультури демонструють більшу ефективність щодо мінімізації болю та функціональних обмежень порівняно з мінімальним лікуванням. Проте вдалося виділити три особливо ефективні методи лікувальної фізкультури:

  • Пілатес: цей метод забезпечив статистично значуще зниження інтенсивності болю та функціональних обмежень порівняно з мінімальним лікуванням та іншими методами лікувальної фізкультури.
  • Методика Маккензі: за аналогією з пілатесом, методика Маккензі забезпечила суттєві переваги з погляду зниження інтенсивності болю та функціональних обмежень.
  • Функціональне відновлення (тільки біль) та вправи на розвиток гнучкості (тільки функціонування): обидва ці методи забезпечили виражене покращення відповідних результатів порівняно з мінімальним лікуванням та іншими ефективними методами лікування.

Відмінності середніх оцінок між цими методами, виявлені в ході мережевого метааналізу, варіювалися від -15 до -19 для інтенсивності болю та від -10 до -12 для функціональних обмежень порівняно з мінімальним лікуванням. Таким чином, деякі методи лікувальної фізкультури ефективніші, ніж інші, для полегшення болю в спині. Слід рекомендувати пацієнтам із хронічною люмбалгією вибирати методи лікувальної фізкультури, які приносять задоволення, оскільки це може підвищити ступінь дотримання режиму лікування.

Джерело:

Journal of Physiotherapy

Стаття:

Some types of exercise are more effective than others in people with chronic low back pain: a network meta-analysis

Автори:

Jill A. Hayden та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: