EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оптимальна доза бупівакаїну для спінальної анестезії під час пологів

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Застосування бупівакаїну в дозі 1,66 мг забезпечує ефективну спінальну анестезію під час пологів та супроводжується меншою кількістю побічних ефектів порівняно із застосуванням у дозі 2,5 мг.

Згідно з результатами рандомізованого подвійного сліпого проспективного дослідження, у породіль, яким показано комбіновану методику знеболювання під час пологів, застосування бупівакаїну в дозі 1,66 мг характеризувалося найменшою кількістю епізодів артеріальної гіпотензії та забезпечувало полегшення болю, що можна порівняти з дозою 2,5 мг. Мета дослідження, проведеного Barbara S. Orlando et al., полягала у визначенні найбільш ефективної дози бупівакаїну для спінальної анестезії серед 3 доз, що зазвичай використовуються. Найнижчою вважалася доза, яка відповідала всім критеріям оптимального знеболювання при мінімізації небажаних явищ.

У учасниць, які отримували фентаніл у дозі 20 мкг інтратекально разом з ізобаричним бупівакаїном у дозі 2,5, 1,66 або 1,25 мг, у різні часові точки оцінювали кількість епізодів артеріальної гіпотензії, артеріальний тиск матері, частоту серцевих скорочень плоду, оцінку інтенсивно болі за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), дози вазопресорів, споживання нітрогліцерину та спосіб розродження. У дослідження було включено 164 жінки, з них 66 жінок включили в групу застосування препарату у дозі 1,25 мг, 50 жінок у групу застосування препарату у дозі 1,66 мг та 48 жінок у групу застосування препарату у дозі 2,5 мг.

На 6-й та 10-й хвилинах у групі застосування препарату у дозі 1,66 мг було зареєстровано на 4,7 % та 4,6 % менше епізодів артеріальної гіпотензії в порівнянні з групою застосування препарату у дозі 1,25 мг, та на 18,9% та 23,9% – порівняно з групою застосування препарату в дозі 2,5 мг відповідно. З іншого боку, у групі застосування препарату в дозі 2,5 мг було зареєстровано значно більше епізодів гіпотензії. Між групами не спостерігалося статистично значущих відмінностей у споживанні вазопресорів, способі розродження та частоті розвитку брадикардії у плода. У всіх групах оцінка за ВАШ знизилася в середньому на 7–10 балів.

Для досягнення ефективного знеболювання та мінімізації ускладнень рекомендується використовувати нижчі дози бупівакаїну (1,25 та 1,66 мг) у поєднанні з фентанілом у дозі 20 мкг. Дози 1,25 мг та 1,66 мг забезпечували задовільну стабільність артеріального тиску та частоти серцевих скорочень плода. Результати цього дослідження надають цінну інформацію медичним працівникам для вибору відповідної дози бупівакаїну при проведенні спінальної анестезії з метою більш ефективного надання допомоги пацієнткам під час пологів та, зрештою, для зменшення потенційних ускладнень.

Джерело:

Journal of Scientific Innovation in Medicine

Стаття:

Optimal Dose of Spinal Bupivacaine on Maternal and Fetal Outcomes in Parturients Undergoing Combined Technique for Labor Analgesia: A Randomized Double Blinded Prospective Study

Автори:

Barbara S. Orlando et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: