EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Позитивні результати застосування елафібранору при первинному біліарному холангіті

холангіт холангіт
холангіт холангіт

Що нового?

Застосування елафібранору може покращити відповідні біохімічні показники у пацієнтів із первинним біліарним холангітом.

У подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні III фази, проведеному в декількох країнах, застосування елафібранору було пов'язане зі статистично значуще більш виразним поліпшенням відповідних біохімічних маркерів холестазу порівняно з плацебо. Дослідження включало рандомізацію 161 пацієнта для вивчення терапевтичного потенціалу елафібранору, препарату для внутрішнього прийому, який є подвійним агоністом рецепторів α і δ, активованих пероксисомними проліфераторами (PPAR), при лікуванні первинного біліарного холангіту.

Пацієнтів з діагностованим холангітом та незадовільною відповіддю на терапію урсодезоксихолевою кислотою або неприйнятними небажаними явищами, що розвинулися на фоні її прийому, рандомізували у співвідношенні 2 : 1. на одержання елафібранору у добовій дозі 80 мг або плацебо. Основною кінцевою точкою було досягнення відповіді у вигляді покращення біохімічних показників до 52-го тижня. Відповідь на лікування визначали як рівень лужної фосфатази, що перевищує верхню межу нормального діапазону <1,67 рази, зі зниженням не менше ніж на 15% від вихідного рівня, поряд з нормальним рівнем загального білірубіну.

Основні додаткові кінцеві точки включали: (1) нормалізацію рівня лужної фосфатази до 52-го тижня та (2) зміну оцінки інтенсивності свербежу від вихідного рівня до 52-го та 24-го тижнів, отриманої за допомогою числової рейтингової шкали (WI-NRS, де 0 - відсутність свербежу, 10 - найсильніший свербіж, який можна уявити). У 51% пацієнтів (55 із 108), які отримували елафібранор, і у 4% пацієнтів (2/53), які отримували плацебо, було досягнуто основної кінцевої точки (біохімічна відповідь). Це ілюструє різницю у 47 процентних пунктів (95% довірчий інтервал (ДІ) від 32 до 57).

На 52-му тижні рівень лужної фосфатази нормалізувався у 15% пацієнтів у групі елафібранору та у жодного пацієнта у групі плацебо. Це відповідало різниці у 15 процентних пунктів (95 % ДІ, від 6 до 23). Середня зміна, розрахована методом найменших квадратів, від вихідного рівня до 52 тижня оцінок за шкалою WI-NRS свідчить про відсутність істотних відмінностей між групами (–1,93 порівняно з –1,15; різниця –0,78; 95 % ДІ від –1,99 до 0,42) щодо пацієнтів із свербінням середнього та тяжкого ступеня (22 у групі плацебо, 44 у групі елафібранора).

Небажані явища, що виникали частіше при прийомі елафібранору, ніж при прийомі плацебо, включали блювання, діарею, нудоту та біль у животі. Підсумовуючи, слід зазначити, що прийом елафібранора призвів до значно більшого поліпшення відповідних біохімічних показників холестазу порівняно з плацебо.

Джерело:

The New England Journal of Medicine

Стаття:

Efficacy and Safety of Elafibranor in Primary Biliary Cholangitis

Автори:

Kris V. Kowdley і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: