EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження поширеності розладів харчової поведінки та пов'язаних з ними факторів під час вагітності

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Серед вагітних поширеність розладів харчової поведінки становить 4,3%.

Згідно з результатами недавнього систематичного огляду та метааналізу, опублікованими в журналі Archives of Gynecology and Obstetrics, поширеність розладів харчової поведінки у вагітних жінок становить 4,3%; при цьому наголошується на необхідності враховувати вік, рівень освіти, індекс маси тіла (ІМТ) і т. д. при розробці втручань для усунення патологічної харчової поведінки. Мета дослідження полягала в оцінці рівня поширеності розладів харчової поведінки під час вагітності та вивченні пов'язаних з ними факторів.

Пошук відповідної літератури провели в базах даних, включаючи Ovid, Google Scholar, Scopus, Web of Science, EBSCOhost і PubMed, з використанням комбінованих ключових слів "(розлади харчової поведінки АБО нервова анорексія АБО нервова булімія АБО компульсивне переїдання) І (вагітність АБО вагітна ». Два дослідники незалежно один від одного витягли дані з обраних статей, використовуючи стандартизовану форму, при цьому якість досліджень оцінювали на основі критеріїв оцінки, наданих Інститутом Джоанни Бріггс (Joanna Briggs).

У 11 дослідженнях за участю 2 369 520 вагітних жінок поширеність розладів харчової поведінки варіювалася від 0,5% до 10,6%. Загальна поширеність розладів харчової поведінки у вагітних склала 4,3% (I2 = 99,5%). Слід зазначити, що під час вагітності частота розвитку нервової анорексії та компульсивного переїдання клінічно значно підвищилася порівняно з періодом до вагітності, при цьому частота розвитку нервової булімії знизилася.

Деякі фактори, такі як вік до 30 років, наявність середньої освіти, заміжжя та нормальний ІМТ, були пов'язані з більш високою поширеністю розладів харчової поведінки у вагітних жінок. Серед вагітних жінок із розладами харчової поведінки приблизно половина повідомляли про тривогу, а близько однієї третини повідомляли про депресію. Крім того, незначна частка вагітних жінок займалася надмірними фізичними вправами (0,7%), голодувала (0,3%), приймала проносні або сечогінні засоби (0,1%) або викликала у себе блювання (0,6%).

Дослідження має важливе значення, оскільки дає уявлення про загальносвітову поширеність розладів харчової поведінки у вагітних жінок, а також про супутні фактори. Дотримання протоколів рутинного скринінгу для виявлення розладів харчової поведінки під час вагітності може відіграти вирішальну роль у реалізації цілеспрямованих профілактичних заходів для груп високого ризику та охорони здоров'я матері та дитини.

Джерело:

Archives of Gynecology and Obstetrics

Стаття:

Prevalence and related factors of eating disorders in pregnancy: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Pınar Çiçekoğlu Öztürk та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: