EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Перспективність двоетапної стратегії діагностики неалкогольного стеатогепатиту із фіброзом печінки

НАСГ НАСГ
НАСГ НАСГ

Що нового?

Неінвазивний метод діагностики активної форми НАСГ з фіброзом печінки M-PAST знижує потребу в біопсії тканин печінки та спрощує відбір пацієнтів для клінічних досліджень.

У науковому рефераті, нещодавно опублікованому в журналі Hepatology Research, описано перспективну двоетапну стратегію діагностики активного неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ) з фіброзом печінки, розроблену Kento Imajo та співавт. Новий підхід дозволяє досягти більш високої точності діагностики і потенційно його можна використовувати для заміни інвазивної біопсії печінки. Мета дослідження полягала у розробці системи неінвазивної діагностики НАСГ з використанням даних FibroScan та магнітно-резонансної томографії (МРТ).

Дослідження проводили у три етапи (проспективне первинне дослідження, ретроспективна валідація, дослідження у Каліфорнійському університеті, м. Сан-Дієго) за участю 579 пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП), підтвердженою даними біопсії. Двоетапна стратегія діагностики була розроблена на підставі комбінації методик вимірювання щільності печінки (LSM) за допомогою системи FibroScan або магнітно-резонасної еластографії (МРЕ) з контрольованим параметром згасання (CAP) або вимірюванням протонної щільності жирової фракції печінки (PDFF) з урахуванням даних про рівень аспартатамінотрансферази (АСТ).

Моделі зазначеного підходу, а саме F-CAST (LSM на базі FibroScan з подальшим вимірюванням CAP та АСТ) та M-PAST (LSM на базі МРЕ з подальшим вимірюванням PDFF та АСТ), порівнювали з моделями FibroScan-АСТ (FAST) та МРТ- АСТ (MAST). Кожну модель категоризували на підставі критеріїв підтвердження/виключення. Отримані результати підтвердили перевагу двоетапних стратегій. У моделей F-CAST та M-PAST зареєстровано більш високу точність діагностики порівняно з моделями FAST та MAST, а також більш високу діагностичну цінність позитивного та негативного результатів (таблиця 1).

У моделей F-CAST та M-PAST була відзначена вища площа під ROC-кривою (AUROC) порівняно з моделлю FAST (0,826 та 0,832 порівняно з 0,744 відповідно), що свідчило про більш високу діагностичну точність зазначених моделей. У когорті валідації та когорті Каліфорнійського університету в Сан-Дієго між моделями F-CAST та FAST статистично значущих відмінностей у AUROC виявлено не було.

Модель M-PAST мала більш високу діагностичну точність порівняно з MAST з точки зору AUROC. Доведено надійність двоетапної стратегії, особливо M-PAST, у діагностиці активного НАСГ з фіброзом печінки на підставі вищої прогностичної цінності порівняно з MAST. Таким чином, M-PAST більш підходить для діагностики НАСГ, ніж MAST. У цьому дослідженні представлено неінвазивну методику діагностики НАСГ з фіброзом печінки, яка потенційно може замінити біопсію тканини печінки.

Комбінація методів FibroScan або МРЕ з додатковими методиками візуалізації та визначенням активності АСТ і може стати перспективною альтернативною двоетапною стратегією для якіснішого скринінгу пацієнтів та призначення лікування на ранніх стадіях захворювання. Необхідні додаткові дослідження та їх валідація, проте наявні дані свідчать про значний потенціал застосування нової стратегії діагностики НАСГ.

Джерело:

Hepatology Research

Стаття:

M-PAST score is better than MAST score for the diagnosis of active fibrotic NASH

Автори:

Kento Imajo і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: