EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між алергічним ринітом і тиками у підлітків та дітей

алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

У пацієнтів з алергічним ринітом часто спостерігаються минущі тикові розлади, особливо у пацієнтів з моторними тиками.

У новаторському дослідженні методом «випадок-контроль» тимчасові тики найчастіше спостерігалися у пацієнтів з алергічним ринітом, особливо у пацієнтів з моторними тиками. Бронхіальна астма, харчова алергія в дитинстві та дитяча екзема були пов'язані з вокальними тиками. У пацієнтів з алергічним ринітом і тиком захворювання було важчим порівняно з пацієнтами лише з ринітом.

Мета дослідження полягала у вивченні розладів тику у дітей і підлітків у віці до вісімнадцяти років, що страждають на алергічний риніт. У групу випадків увійшли пацієнти, у яких було діагностовано як алергічний риніт, так і тики, тоді як до контрольної групи увійшли пацієнти тільки з алергічним ринітом відповідної статі та віку. У учасників із групи випадків вивчали класи тиків, демографічні характеристики та фактори, що сприяють розвитку алергічного риніту та тикових розладів. Тикові розлади оцінювали з використанням критеріїв класифікації розладів тикових DSM-5.

У дослідженні взяли участь по 47 пацієнтів у кожній групі. У групі випадків 53,2% учасників були чоловічої статі, 46,8% — жіночої, середній вік становив 10,46±3,97 року.

Вокальні тики зустрічалися частіше, ніж моторні тики. У пацієнтів з алергічним ринітом та тиковим розладом число днів на тиждень з симптомами алергічного риніту було вищим, ніж у пацієнтів без тикового розладу: значення р ≤ 0,001; ВШ (щодня в порівнянні з трьома днями на тиждень) = 11,02 (ДІ 2,98-40,76). Більшість пацієнтів з вокальними тиками становили учасниці жіночої статі (р = 0,026), а більшість пацієнтів з моторними тиками були з групи тимчасового розладу тику (р = 0,001).

Дитяча екзема в анамнезі частіше спостерігалася у пацієнтів без вокального тику (р = 0,025), а отит середнього вуха серед пацієнтів з вокальними тиками зустрічався рідше (р = 0,026). Тимчасовий тиковий розлад був найбільш поширеним класом тиків серед пацієнтів. У учасників групи з тиковими розладами число днів із симптомами алергічного риніту на тиждень було вище порівняно з контрольною групою.

Результати цього попереднього дослідження свідчать, що тимчасові тикові розлади, особливо у пацієнтів з моторними тиками, є найбільш поширеним класом тикових розладів у пацієнтів з алергічним ринітом. Бронхіальна астма у пацієнтів з моторними тиками, харчова алергія в дитинстві та дитяча екзема були поширені серед пацієнтів з вокальними тиками. Крім того, у пацієнтів з алергічним ринітом і тиком захворювання було більш важким (більше днів із симптомами на тиждень), ніж у пацієнтів із лише ринітом. Ці дані підкреслюють зв'язок розладів тиків з імунологічними шляхами.

Джерело:

BMC Pediatrics

Стаття:

Tic disorder in allergic rhinitis children and adolescents: a case-control study

Автори:

Hossein Esmaeilzadeh і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: