EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дієта з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів та ризик розвитку серцево-судинних захворювань

коморбідність коморбідність
коморбідність коморбідність

Що нового?

Дотримання дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів може призводити до підвищення ризику розвитку захворювань серця вдвічі.

Результати недавнього дослідження вказують, що, порівняно з особами, які дотримуються звичайного раціону, у тих, хто дотримується дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, статистично значуще підвищується концентрація холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) та аполіпопротеїну B (АпоВ). Метою цього спостережного дослідження було вивчити, чи пов'язана дієта, подібна до кетогенної, з підвищенням ризику розвитку захворювань серця вдвічі.

При реєстрації в базі даних Biobank 305 осіб, які дотримуються дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, заповнювали опитувальник про добовий раціон. Крім того, до аналізу було включено 1220 осіб, підібраних з урахуванням віку та статі, які дотримувалися звичайного раціону. У середньому в осіб, які дотримувалися дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, спостерігався вищий індекс маси тіла (27,7 порівняно з 26,7) та більш висока ймовірність розвитку цукрового діабету (4,9 % порівняно з 1 7%).

У осіб, які дотримуються дієти, подібної до кетогенної, концентрація холестерину ЛПНЩ і АпоВ була дещо вищою, ніж у осіб на звичайному раціоні харчування (див. таблицю 1).

Протягом 11,8 років спостереження приблизно у 9,8% осіб, які дотримуються дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, повідомлялося про розвиток таких порушень: стенокардія, серцевий напад, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт (утворення тромбів) , захворювання периферичних артерій, реваскуляризація коронарних/сонних артерій та ін., порівняно з 4,3% випадків у осіб, які дотримуються звичайного раціону. Крім того, після поправки на інші фактори ризику розвитку захворювань серця, наприклад, на наявність цукрового діабету, підвищеного артеріального тиску, ожиріння та куріння, у осіб, які дотримуються дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, ризик настання серцево-судинної (СС) події був удвічі вищим.

Вперше в рамках дослідження було виявлено наявність зв'язку між дотриманням цієї популярної дієти та підвищенням концентрації холестерину ЛПНЩ, а також ризику настання СС подій. Ці дані насторожують, враховуючи той факт, що цієї дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів дотримується значна частка населення. Незважаючи на те, що при дотриманні дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів у багатьох осіб реєстрували лише незначне підвищення середньої концентрації холестерину ЛПНЩ, частіше спостерігалося збільшення цього показника майже вдвічі (> 5 ммоль/л або 190 мг/дл) ( у 10% (порівняно з 5%), на тлі чого ризик розвитку ССЗ підвищувався в 6 разів.

Особам, які обирають дієту з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, рекомендується спочатку визначити рівень холестерину та звернути увагу на контроль факторів ризику розвитку ССЗ. Дієта, подібна до кетогенної, може допомогти знизити масу тіла в короткостроковій перспективі, проте для зниження ризику розвитку ССЗ рекомендується дотримуватися середземноморської дієти. У майбутньому потрібно проведення досліджень, спрямованих на більш ретельне вивчення користі та шкоди дієти, подібної до кетогенної.

Джерело:

Medscape

Стаття:

'Keto-like' Diet Linked to Doubling of Heart Disease Risk

Автори:

Sue Hughes

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: