Дотримання дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів може призводити до підвищення ризику розвитку захворювань серця вдвічі.
Результати недавнього дослідження вказують, що, порівняно з особами, які дотримуються звичайного раціону, у тих, хто дотримується дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, статистично значуще підвищується концентрація холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) та аполіпопротеїну B (АпоВ). Метою цього спостережного дослідження було вивчити, чи пов'язана дієта, подібна до кетогенної, з підвищенням ризику розвитку захворювань серця вдвічі.
При реєстрації в базі даних Biobank 305 осіб, які дотримуються дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, заповнювали опитувальник про добовий раціон. Крім того, до аналізу було включено 1220 осіб, підібраних з урахуванням віку та статі, які дотримувалися звичайного раціону. У середньому в осіб, які дотримувалися дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, спостерігався вищий індекс маси тіла (27,7 порівняно з 26,7) та більш висока ймовірність розвитку цукрового діабету (4,9 % порівняно з 1 7%).
У осіб, які дотримуються дієти, подібної до кетогенної, концентрація холестерину ЛПНЩ і АпоВ була дещо вищою, ніж у осіб на звичайному раціоні харчування (див. таблицю 1).
Протягом 11,8 років спостереження приблизно у 9,8% осіб, які дотримуються дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, повідомлялося про розвиток таких порушень: стенокардія, серцевий напад, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт (утворення тромбів) , захворювання периферичних артерій, реваскуляризація коронарних/сонних артерій та ін., порівняно з 4,3% випадків у осіб, які дотримуються звичайного раціону. Крім того, після поправки на інші фактори ризику розвитку захворювань серця, наприклад, на наявність цукрового діабету, підвищеного артеріального тиску, ожиріння та куріння, у осіб, які дотримуються дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, ризик настання серцево-судинної (СС) події був удвічі вищим.
Вперше в рамках дослідження було виявлено наявність зв'язку між дотриманням цієї популярної дієти та підвищенням концентрації холестерину ЛПНЩ, а також ризику настання СС подій. Ці дані насторожують, враховуючи той факт, що цієї дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів дотримується значна частка населення. Незважаючи на те, що при дотриманні дієти з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів у багатьох осіб реєстрували лише незначне підвищення середньої концентрації холестерину ЛПНЩ, частіше спостерігалося збільшення цього показника майже вдвічі (> 5 ммоль/л або 190 мг/дл) ( у 10% (порівняно з 5%), на тлі чого ризик розвитку ССЗ підвищувався в 6 разів.
Особам, які обирають дієту з низьким вмістом вуглеводів та високим вмістом жирів, рекомендується спочатку визначити рівень холестерину та звернути увагу на контроль факторів ризику розвитку ССЗ. Дієта, подібна до кетогенної, може допомогти знизити масу тіла в короткостроковій перспективі, проте для зниження ризику розвитку ССЗ рекомендується дотримуватися середземноморської дієти. У майбутньому потрібно проведення досліджень, спрямованих на більш ретельне вивчення користі та шкоди дієти, подібної до кетогенної.
Medscape
'Keto-like' Diet Linked to Doubling of Heart Disease Risk
Sue Hughes
Коментарі (0)