EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність танезумабу у вигляді підшкірних та внутрішньовенних ін'єкцій у лікуванні хронічної люмбалгії

хронічна люмбалгія хронічна люмбалгія
хронічна люмбалгія хронічна люмбалгія

Що нового?

Застосування танезумабу у вигляді підшкірних та внутрішньовенних ін'єкцій є ефективним варіантом лікування хронічної люмбалгії.

Результати метааналізу даних рандомізованих контрольованих досліджень вказують, що застосування танезумабу у вигляді підшкірних та внутрішньовенних ін'єкцій є ефективним та супроводжується зниженням інтенсивності хронічної люмбалгії (ХЛ). Метою цього метааналізу було визначення ефективності застосування різних схем дозування танезумабу в осіб із ХЛ.

Пошук відповідних досліджень виконували у таких електронних базах даних, як Кокрейнівська бібліотека, Embase, PubMed та ін. До метааналізу були включені рандомізовані контрольовані дослідження, в яких вивчали ефективність та безпеку застосування танезумабу у осіб з ХЛ. Вилучення даних виконували два дослідники незалежно один від одного. Якість досліджень визначали за допомогою інструменту Кокрейновського співробітництва з метою оцінки ризику систематичних помилок. Були отримані дані про оцінки щодо опитувальника порушення життєдіяльності Роланда — Морріса та оцінки інтенсивності болю в спині. Для визначення безпеки застосування танезумабу при ХЛ було проаналізовано дані про частоту розвитку небажаних явищ та значних небажаних явищ.

До аналізу було включено 3414 учасників із трьох високоякісних рандомізованих контрольованих досліджень. Порівняно з плацебо застосування танезумабу супроводжувалося статистично значущим зниженням оцінок за опитувальником порушення життєдіяльності Роланда — Морріса (різниця середніх (РС): −0,64) та оцінок інтенсивності болю в спині (РС: −0,62). Між групами застосування танезумабу та плацебо статистично значущих відмінностей за показником частоти розвитку небажаних явищ (відношення ризиків (ВР): 1,06) та значних небажаних явищ (ВР: 1,10) виявлено не було.

Таким чином, застосування танезумабу у вигляді внутрішньовенних та підшкірних ін'єкцій є перспективним терапевтичним варіантом із гарним профілем безпеки. Крім того, за результатами аналізу в підгрупах та порівняння було встановлено, що при застосуванні танезумабу у вигляді внутрішньовенних та підшкірних ін'єкцій забезпечується виразний та тривалий лікувальний ефект у пацієнтів із ХЛ.

Джерело:

Clinical Neuropharmacology

Стаття:

Different Dosage Regimens of Tanezumab for the Treatment of Chronic Low Back Pain: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials

Автори:

Jinrong Lian і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: