EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування циклобензаприну у сублінгвальній лікарській формі полегшує симптоми, пов'язані зі сном, у пацієнтів з ПТСР

стрес стрес
стрес стрес

Що нового?

TNX-102 SL (циклобензаприн у сублінгвальній лікарській формі) добре переноситься пацієнтами та може ефективно сприяти одужанню від посттравматичного стресового розладу, пов'язаного з участю у воєнних діях.

Згідно з результатами рандомізованого плацебо-контрольованого дослідження III фази, застосуванням TNX-102 SL у дозі 5,6 мг один раз на добу перед сном може значно знизити виразність порушення сну у пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) і особливо у осіб з військовими травмами. Це є важливим, оскільки порушення сну є поширеним та виснажливим симптомом ПТСР.

Megan E. Parmenter та співавт. вивчали безпеку та ефективність терапії циклобензаприном для сублінгвального застосування (TNX-102 SL) перед сном при ПТСР, пов'язаному з участю у військових діях, у 44 амбулаторних психіатричних дослідницьких клініках США. Учасники (віком від 18 до 75 років) були рандомізовані у співвідношенні 1 : 1 до групи застосування TNX-102 SL у дозі 5,6 мг (2 таблетки TNX-102 SL по 2,8 мг) або плацебо (2 таблетки плацебо, відповідного SL) протягом 12 тижнів. Візити в рамках дослідження проходили під час скринінгу, на початковому рівні, а також на 2 (по телефону), 4, 8 та 12-му тижні або під час припинення участі у дослідженні, якщо це відбувалося до 12-го тижня.

Для пацієнтів, які не брали участі у відкритому додатковому дослідженні тривалістю 12 тижнів, візити наступного спостереження проводили через тиждень після завершення дослідження. Хоча при первинній оцінці змін загальної тяжкості ПТСР за шкалою для клінічної діагностики ПТСР (CAPS-5) на 12-му тижні відносно вихідного рівня між дослідницькими групами не було виявлено статистично значущих відмінностей, помітні покращення спостерігалися вже на 4-му тижні, особливо щодо симптомів, пов'язаних зі сном (див. рисунок 1).

Результати вторинних оцінок також підтверджують потенційну користь застосування TNX-102 SL, що свідчить про поліпшення результатів, що повідомляються як лікарями, так і пацієнтами (тобто оцінка динаміки за шкалою загального клінічного поліпшення (CGI-I) на 4-му тижні та оцінка за шкалою самооцінки пацієнтом зміни свого стану (PGIC) на 12-му тижні). Небажаних явищ тяжкого ступеня зареєстровано не було. Важливо, що TNX-102 SL добре переносився учасниками. Це свідчить про те, що його застосування може бути прийнятним варіантом усунення симптомів ПТСР.

Фактором, що визначає терапевтичну відповідь за шкалою CAPS-5, у підгрупі пацієнтів зі стажем не менше 9 років з моменту початкового явища був період з дня травми. Таким чином, лікування порушень сну за допомогою фармакотерапії, наприклад, терапії препаратом TNX-102 SL, є перспективним методом, що сприяє одужанню пацієнтів та покращенню загальної якості їх життя.

Джерело:

Psychiatry Research

Стаття:

A phase 3, randomized, placebo-controlled, trial to evaluate the efficacy and safety of bedtime sublingual cyclobenzaprine (TNX-102 SL) in military-related posttraumatic stress disorder

Автори:

Megan E. Parmenter і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: