EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу вживання кави з цукром та несолодкої кави на смертність

смертність смертність
смертність смертність

Що нового?

Вживання кави з цукром та несолодкої кави у помірній кількості було пов'язане зі зниженням ризику смерті.

Згідно з результатами великого проспективного когортного дослідження, помірне вживання кави з цукром та несолодкої кави може знижувати ризик смерті. Метою дослідження Dan Liu та співавт. була оцінка зв'язку між вживанням кави з підсолоджувачем, цукром і без цукру та смертельним наслідком з певних та будь-яких причин. Для дослідження використовували дані із бази UK Biobank.

До дослідження включили дані 171616 осіб (середній вік 55,6 років), які не мали онкологічних або серцево-судинних захворювань (ССЗ) на момент початку дослідження. Як вихідні дані щодо раціону харчування, способу життя та демографічних характеристик використовували дані з бази UK Biobank. Учасники самостійно повідомляли про частоту вживання кави з підсолоджувачем, цукром та несолодкої кави. Була зроблена оцінка смертності, пов'язаної з ССЗ, онкологічними захворюваннями та загальною смертністю.

Слід зазначити, що в період подальшого спостереження тривалістю 7 років (медіана) було зареєстровано 3177 смертей. Згідно з результатами аналізу даних у моделях Кокса з пеналізованими сплайнами, зв'язок між вживанням кави з підсолоджувачем, кавою з цукром, несолодкої кави та частотою смертельних наслідків описується U-подібною кривою. Після внесення поправки на клінічні, соціально-демографічні фактори та фактори способу життя в осіб, які вживали несолодку каву, ризик смертельного результату з будь-якої причини був нижчим порівняно з особами, які не вживали кави. У таблиці 1 наведено розраховані відношення ризиків загальної смертності в осіб, які вживають несолодку каву і каву з цукром.

Зв'язок між смертністю та вживанням кави з підсолоджувачем був менш постійним. При цьому зв'язок між вживанням кави та смертельним наслідком від ССЗ та онкологічних захворювань високою мірою відповідав зв'язку між вживанням кави та загальною смертністю. Для вживання декафеїнізованої, меленої та швидкорозчинної кави також було визначено зв'язок, що описується U-подібною кривою. Таким чином, вживання кави з цукром та несолодкої кави в помірній кількості може бути корисним з точки зору зниження ризику смерті.

Джерело:

Annals of Internal Medicine

Стаття:

Association of Sugar-Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Coffee Consumption With All-Cause and Cause-Specific Mortality, A Large Prospective Cohort Study

Автори:

Dan Liu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: