EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Результати опитування про підходи до лікування хронічної кропив'янки у дітей

хронічна кропив'янка хронічна кропив'янка
хронічна кропив'янка хронічна кропив'янка

Що нового?

при діагностиці хронічної кропив'янки у дітей більшість лікарів (65%) слідують клінічним рекомендаціям EAACI/WAO/GA2LEN/EDF.

Згідно з результатами одного дослідження, при лікуванні хронічної кропив'янки у дітей 1,7% респондентів використовували омалізумаб як другу лінію терапії, а 20,7% - як третю лінію терапії. У Європі є обмежені та суперечливі дані про діагностику та лікування хронічної кропив'янки у дітей (віком від 0 до 18 років), незважаючи на те, що це захворювання добре описане у дорослих.

Мета дослідження полягала у вивченні регіональних відмінностей та оцінці того, наскільки лікарі слідують клінічним рекомендаціям Європейської академії алергології та клінічної імунології/Європейського консорціуму з вивчення алергічних захворювань та бронхіальної астми/Європейського дерматологічного форуму/Всесвітньої асоціації алергологів (EAACI/WAO/GA2LEN/EDF). Членам педіатричного підрозділу EAACI надавали доступ до онлайн-опитування, розробленого робочою групою EAACI з хронічної кропив'янки у дітей. Учасникам пропонувалося відповісти на 35 запитань з кількома варіантами відповідей щодо поточних процедур, які використовуються у кожному центрі.

Опитувальник був відправлений 2773 лікарям, проте лише 358 (13,8%) лікарів та 69 різних країн надіслали свої відповіді. Більшість лікарів, які надіслали відповіді, були педіатрами (49,7%) та дитячими алергологами (80%). Порівняно з країнами Північної Європи, у країнах Південної Європи використовували значно більше рутинних діагностичних досліджень (наприклад, дослідження на паразитів, алергологічне дослідження та аутоімунне дослідження).

Більшість респондентів (60,3%) обирали антигістамінні препарати другого покоління як терапію першої лінії, а 64,8% з них підвищували їх дозу як терапію другої лінії. Слід зазначити, що 1,7% респондентів використовували омалізумаб як другу лінію терапії, а 20,7% - як третю лінію терапії. При діагностиці хронічної кропив'янки більшість лікарів (65%) слідують клінічним рекомендаціям EAACI/WAO/GA2LEN/EDF, і лише 7,3% лікарів не слідують.

Деякі лікарі дотримувалися практичного параметра Американської академії алергії, астми та імунології (AAAAI) (1,7%) або національних клінічних рекомендацій (18,4%, переважно лікарі з Північної Європи) відповідно. Клінічні рекомендації EAACI/WAO/GA2LEN/EDF відомі більшості членів педіатричного підрозділу EAACI, хоча багато хто з них не дотримується цих рекомендацій. Необхідність у повторній оцінці, оновленні та стандартизації клінічних рекомендацій з діагностики та лікування хронічної кропив'янки у дітей додатково підтверджується широкою різноманітністю використовуваних методів діагностики та варіантів терапії.

Джерело:

Pediatric Allergy and Immunology

Стаття:

A European survey of management approaches in chronic urticaria in children: EAACI Paediatric Urticaria Taskforce

Автори:

Sophia Tsabouri і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: