EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування синбіотиків у лікуванні НАЖХП

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

При застосуванні синбіотиків у пацієнтів з НАЖХП спостерігається зниження тяжкості фіброзу печінки, а також покращення ліпідного обміну та функції печінки.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, застосування синбіотиків у пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) може сприяти покращенню функції печінки, покращенню ліпідного обміну та зниженню ступеня тяжкості фіброзу печінки. Мета дослідження полягала у ретельній оцінці терапевтичної дії синбіотиків при застосуванні у пацієнтів із НАЖХП.

Пошук літератури виконували у таких базах даних, як Web of Science, Cochrane Library, Embase та PubMed. За результатами скринінгу виконували вилучення, об'єднання та аналіз даних відповідних досліджень.

Загалом до аналізу включили 10 рандомізованих контрольованих досліджень за участю 634 пацієнтів із діагностованою НАЖХП. Застосування синбіотиків забезпечило статистично значуще зниження активності аланінамінотрансферази, аспартатамінотрансферази та гамма-глутамілтрансферази.

Відзначено також сприятливий вплив синбіотиків на обмін речовин у пацієнтів з НАЖХП: статистично значуще знизилися концентрації загального холестерину та холестерину ліпопротеїнів низької щільності, а також підвищилася концентрація холестерину ліпопротеїнів високої щільності. Крім того, статистично значуще знизилися жорсткість тканин печінки і контрольований параметр згасання (таблиця 1).

Застосування синбіотиків може чинити сприятливу дію під час лікування НАЖХП. Тим не менш, необхідно провести додаткові дослідження для точної оцінки величини зазначених ефектів.

Джерело:

Therapeutic Advances in Gastroenterology

Стаття:

The effect of synbiotics in patients with NAFLD: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Jiacheng Cai і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: