EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка терапевтичного потенціалу пробіотиків при кропив'янці

кропив'янка кропив'янка
кропив'янка кропив'янка

Що нового?

Отримано дані про ефективність пробіотиків та відсутність пов'язаних з ними ризиків при застосуванні у пацієнтів з кропив'янкою.

Результати докладного аналізу опублікованих досліджень вказують, що прийом пробіотиків внутрішньо має виражену терапевтичну дію у пацієнтів із кропив'янкою. Основною метою систематичного огляду та метааналізу була оцінка ефективності та безпеки застосування пробіотиків для лікування шкірного захворювання кропив'янки.

Актуальна інформація про застосування пробіотиків була отримана з публікацій про рандомізовані контрольовані дослідження (РКД), знайдені в ході пошуку за кількома базами даних, включаючи CNKI, VIP, ClinicalKey, Springer, SCI-Hub, MEDLINE (Ovid), Embase та PubMed. Були вивчені дані про прийом усередину кількох пробіотиків, одного пробіотика та комбінації пробіотиків та антигістамінних препаратів. Метааналіз отриманих даних виконали за допомогою RevMan 5.3.

Було проаналізовано 9 РКД, у тому числі 4 публікації про вживання одного пробіотика, 3 публікації про вживання декількох пробіотиків і 2 публікації про вживання пробіотиків і антигістамінного препарату. Результати метааналізу вказують на суттєво більш виражену терапевтичну дію у групі пробіотиків порівняно з контрольною групою (застосування плацебо або антигістамінних препаратів) (відносний ризик (ВР) = 1,09). У групі одного пробіотика відмічено статистично значуще покращення порівняно з групою плацебо (ВР = 1,11).

Статистично значущих відмінностей між групою кількох пробіотиків та групою плацебо з погляду терапевтичної ефективності виявлено не було (ВР = 1,00). Проте терапевтичний ефект у групі комбінації одного пробіотика та антигістамінного препарату був вищим, ніж у групі лише антигістамінного препарату (ВР = 1,13). Статистично значущих відмінностей у частоті розвитку небажаних реакцій між групою пробіотиків та контрольною групою не було.

Пробіотики мають виражену терапевтичну дію при прийомі внутрішньо для лікування кропив'янки. Проте точний терапевтичний ефект при застосуванні кількох пробіотиків та загальна безпека такої терапії поки що не встановлені. Для більш детального вивчення цієї теми потрібне проведення великих багатоцентрових РКД.

Джерело:

Journal of Cosmetic Dermatology

Стаття:

Effect and safety of probiotics for treating urticaria: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Hong-yu Fu BS і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: