EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Тривожний взаємозв'язок між ожирінням у дитинстві та безпліддям у дорослому віці

ожиріння у дітей ожиріння у дітей
ожиріння у дітей ожиріння у дітей

Що нового?

Існує позитивний взаємозв'язок між ожирінням у дітей та маркерами безпліддя у пізнішому віці.

У ході систематичного огляду були отримані дані про взаємозв'язок, що викликає стурбованість, між ожирінням у дитинстві і безпліддям у дорослому віці. У ході цього дослідження, проведеного з використанням трьох міжнародних баз даних, включаючи PubMed, Web of Science та Scopus, вивчали різні аспекти індикаторів чоловічого та жіночого безпліддя.

Було проведено великий пошук, який охоплював всі когортні дослідження, включаючи ретроспективні та проспективні дослідження, дослідження методом «випадок-когорта» та когортні дослідження методом «випадок-контроль». Після цього було виконано ретельну оцінку якості включених досліджень за участю загалом 498 980 осіб. Для цього використовували контрольні переліки оцінки якості за шкалою Ньюкасл - Оттава. З вихідного пулу, що містив 32501 документ, було відібрано 11 досліджень, що відповідали критеріям включення в огляд. Отримані результати дають тривожну картину:

1. Кількість дітей: результати п'яти досліджень вказують на те, що ожиріння в дитинстві, особливо в підлітковому віці, було пов'язано з нижчою кількістю народжених дітей, підвищенням числа жінок, що не народжували, і бездітністю як у чоловіків, так і у жінок.

2. Проблеми із зачаттям у жінок: у двох дослідженнях було встановлено, що ожиріння у віці до 12 років призводило до підвищення ризику проблем із фертильністю у жінок у майбутньому, а ще у двох дослідженнях було продемонстровано взаємозв'язок між ожирінням у ранньому віці та порушенням функції репродуктивної системи, включаючи проблеми з менструацією та овуляцією.

3. Проблеми з репродуктивною функцією у чоловіків: за результатами одного дослідження, ожиріння у чоловіків віком від 20 до 30 років було пов'язане з підвищеним ризиком відхилення морфології сперматозоїдів від норми та низької рухливості сперматозоїдів. В іншому дослідженні повідомлялося, що високий індекс маси тіла у хлопчиків у препубертатному віці був пов'язаний з низьким рівнем глобуліну, що зв'язує статеві гормони, проте подібного взаємозв'язку між індексом маси тіла в дитинстві та якістю сперми не спостерігалося.

Все більше даних свідчать про наявність критичного взаємозв'язку між ожирінням у дитинстві та безпліддям у пізнішому віці. Ці результати підкреслюють гостру необхідність у реалізації стратегій зниження маси тіла у дітей у всьому світі, щоб максимально знизити рівень безпліддя в майбутньому. Оскільки стурбованість у всьому світі зростає, працівникам охорони здоров'я та законодавцям настійно рекомендується вжити заходів для вирішення цієї важливої проблеми, щоб захистити репродуктивне здоров'я майбутніх поколінь.

Джерело:

BMC Endocrine Disorders

Стаття:

Association between childhood obesity and infertility in later life: a systematic review of cohort studies

Автори:

Farzad Pourghazi і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: