EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив застосування системних глюкокортикостероїдів при риносинуситі у дітей на тривалість госпіталізації

риносинусит риносинусит
риносинусит риносинусит

Що нового?

У дітей з орбітальними ускладненнями риносинуситу застосування системних глюкокортикостероїдів пов'язане зі скороченням тривалості госпіталізації.

Згідно з результатами систематичного огляду та мета-аналізу, тривалість госпіталізації при застосуванні системних глюкокортикостероїдів була меншою, ніж при застосуванні лише антибіотиків. У дослідженні Tyler R. Schwartz та співавт. оцінювали вплив терапії системними глюкокортикостероїдами на розвиток абсцесів, потребу в хірургічному втручанні та тривалість госпіталізації з приводу орбітальних ускладнень риносинуситу у дітей.

Пошук відповідних публікацій виконали за базами даних MEDLINE та PubMed. Критеріями включення до огляду відповідали 477 учасників із 8 досліджень. Терапію системними глюкокортикостероїдами проводили у 30,2% пацієнтів (n=144) та не проводили у 69,8% пацієнтів (n=333).

На підставі результатів мета-аналізу даних про частоту хірургічних втручань та розвитку підокістного абсцесу відмінностей між зазначеними групами не виявлено (відношення шансів 1,06 та 1,08 відповідно).

Тривалість госпіталізації оцінювали у 6 публікаціях. Достатньо даних для проведення мета-аналізу було отримано в рамках трьох із зазначених досліджень. Згідно з його результатами, середня тривалість госпіталізації у пацієнтів з орбітальними ускладненнями, які отримували терапію системними глюкокортикостероїдами, була меншою, ніж у пацієнтів, які не отримували такої терапії (стандартизована середня різниця = −2,92). Таким чином, системні глюкокортикостероїди доцільно призначати госпіталізованим пацієнтам дитячого віку з орбітальними ускладненнями риносинуситу. Потрібні додаткові дослідження для оцінки застосування системних глюкокортикостероїдів як ад'ювантної терапії.

Джерело:

International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology

Стаття:

Systemic corticosteroids for orbital complications of pediatric rhinosinusitis: A systematic review

Автори:

Tyler R. Schwartz і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: