EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування тапентадола в порівнянні з оксикодоном для знеболювання після лапароскопічної гістеректомії

Застосування тапентадола в порівнянні з оксикодоном для знеболювання після лапароскопічної гістеректомії Застосування тапентадола в порівнянні з оксикодоном для знеболювання після лапароскопічної гістеректомії
Застосування тапентадола в порівнянні з оксикодоном для знеболювання після лапароскопічної гістеректомії Застосування тапентадола в порівнянні з оксикодоном для знеболювання після лапароскопічної гістеректомії

Що нового?

Тапентадол має порівняну з оксикодоном ефективність знеболювання в перші 24 години після гістеректомії. При цьому показники розвитку нудоти в групі застосування тапентадола були нижчими.

У дослідженні була показана рівна знеболювальна ефективність тапентадола і оксикодона в перші 24 години після гістеректомії при статистично значуще більш низькій частоті розвитку нудоти. Рандомізоване одноцентрове сліпе дослідження було проведене для оцінки знеболювального ефекту тапентадола і оксикодона після лапароскопічної гістеректомії.

До групи дослідження було включено 86 жінок (які раніше не застосовували опіоїдні препарати, з фізичним статусом 1-3 за шкалою Американського товариства анестезіологів), яким проводили лапароскопічну гістеректомію через доброякісні новоутворення. Учасниці отримували тапентадол для прийому всередину або оксикодон в складі комбінованої знеболювальної терапії. Досліджуваний препарат в лікарській формі з уповільненим вивільненням вводили за годину до втручання і через 12 годин після нього.

Досліджуваний препарат в лікарській формі з негайним вивільненням застосовували в якості екстреного знеболювального засобу. Показники шкали оцінки інтенсивності болю, застосування опіоїдних знеболюючих і викликані опіоїдними препаратами небажані явища оцінювали в перші 24 години після операції. В обох групах показники інтенсивності болю в стані спокою за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ) через годину після операції були однаковими (група застосування тапентадола 4,4, група застосування оксикодона 4,6).

В обох групах показники ЧРШ в спокої і при покашлюванні можна було порівняти протягом 24 годин спостереження. Середня доза препаратів екстреного знеболювання для прийому всередину в групах була порівнянна. У групі застосування тапентадола ймовірність появи нудоти через 2 і 3 години після втручання була статистично значуще нижчою в порівнянні з групою застосування оксикодону. Також пацієнтам з групи тапентадола рідше були потрібні антиеметики. Не було виявлено відмінностей за показниками розвитку головного болю, седації, пригнічення дихання, запаморочення, блювання і свербежу.

Джерело:

European Journal of Anaesthesiology

Стаття:

Tapentadol versus oxycodone analgesia and side effects after laparoscopic hysterectomy: A randomised controlled trial

Автори:

Marlin Comelon і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: