EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Рекомендації щодо скринінгу дорослих пацієнтів на наявність депресії, тривоги, суїцидального мислення та поведінки

тривога тривога
тривога тривога

Що нового?

Робоча група з профілактичних заходів США (USPSTF) рекомендує проводити скринінг населення молодше 65 років на наявність ризиків тривоги, депресії та суїциду.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, своєчасний скринінг та подальше спостереження дозволяють знизити виразність симптомів депресії та тривоги у більшості людей. Робоча група рекомендує проводити скринінг на наявність тривоги серед населення молодше 65 років, а також скринінг на наявність депресії серед усього дорослого населення, включаючи вагітних та жінок, які нещодавно народили. Це необхідно для виявлення захворювань на ранній стадії та своєчасного надання допомоги таким пацієнтам.

Для обґрунтування необхідності скринінгу на наявність тривоги серед населення віком 65 років і старше, а також скринінгу на наявність ризику суїциду серед всього дорослого населення, потрібне додаткове дослідження. Дані рекомендації застосовні лише до осіб, які не мають видимих проявів зазначених захворювань. Робоча група проаналізувала наявні доказові дані для встановлення базових вимог до захисту психічного здоров'я населення в умовах первинної ланки надання медичної допомоги.

Тим не менш, наявних даних недостатньо для оцінки переваг та недоліків скринінгу населення віком понад 65 років на наявність тривоги. Потрібні також додаткові дослідження для вивчення важливості скринінгу на ризик суїциду. Суїцид займає значне місце у структурі смертності дорослого населення, однак наявних даних недостатньо, щоб однозначно стверджувати, що скринінг осіб без видимих ознак суїцидальної поведінки та мислення може запобігти випадкам самогубства.

Приймаючи рішення про необхідність скринінгу без доказових даних, медичний працівник повинен керуватися здоровим глуздом і враховувати обставини конкретних пацієнтів. Робоча група знає, що скринінг – перший етап лікування пацієнтів із тривогою та депресією. Для підтвердження наявності тривоги чи депресії після отримання позитивних результатів скринінгу потрібне проведення додаткових досліджень.

Після встановлення діагнозу лікар і пацієнт разом повинні підібрати найбільш підходяще лікування. Необхідно регулярно обстежуватись для оцінки ефективності лікування. Важливо підкреслити, що ці рекомендації можна застосовувати лише до осіб, які не мають жодних проявів зазначених вище захворювань. За наявності ознак суїцидального мислення чи поведінки, депресії чи тривоги необхідно організувати пацієнтові допомогу відповідних фахівців. Потрібні додаткові дослідження доцільності проведення скринінгу для профілактики суїцидів.

Джерело:

USPSTF Bulletin

Стаття:

U.S. Preventive Services Task Force Issues Draft Recommendation Statements on Screening for Anxiety, Depression, and Suicide Risk in Adults

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: