EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка наявності зв'язку між головним болем напруги та гнучкою плоскостопістю

головний біль напруги головний біль напруги
головний біль напруги головний біль напруги

Що нового?

Особи з плоскостопістю можуть бути більш схильні до появи головного болю напруги, ніж особи з нормальним склепінням стопи.

Згідно з результатами одномоментного дослідження, опублікованими в журналі Journal of Rehabilitation Sciences & Research, може існувати зв'язок між наявністю плоскостопості та розвитком стійкого головного болю напруги.

До дослідження було включено 61 пацієнта з хронічним головним болем напруги (13 чоловіків та 48 жінок) та 61 відповідних учасників з контрольної групи. Основною контрольною точкою в дослідженні була частота плоскостопості в обох групах. Також проводили оцінку виразності порушень в області шиї та наявності міофасціальних тригерних точок в області шиї та голови в обох групах.

Оцінку відносного внеску демографічних характеристик та клінічних прогностичних факторів у розвиток головного болю напруги проводили з використанням моделей логістичної регресії та критерію Пірсона (хі-квадрат). Оцінка з використанням критерію хі-квадрат дозволила встановити, що у групі пацієнтів з головним болем напруги частота присутності плоскостопості була статистично значуще вище (x2 = 17,5, ступінь свободи (df) = 2), ніж у контрольній групі. При проведенні додаткового аналізу встановлено, що в осіб із плоскостопістю ризик розвитку головного болю напруги був у 4,32–5,05 рази вищим, ніж у осіб із нормальним склепінням стопи.

У осіб із чотирма і більше тригерними точками шанс розвитку головного болю напруги був у 7,93 рази вищим, ніж у тих, хто мав менше чотирьох тригерних точок. У осіб зі значенням індексу обмеження життєдіяльності через біль у шиї (Neck Disability Index) ≥4 балів ймовірність розвитку головного болю напруги була в 11,96 рази вищою, ніж у осіб зі значенням цього індексу <4 балів. Таким чином, існує зв'язок між наявністю хронічних головних болів напруги та плоскостопістю.

Джерело:

Journal of Rehabilitation Sciences & Research

Стаття:

Are tension-type headaches associated with flexible flat feet? A cross-sectional study

Автори:

Negar Azhdari і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: