EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Тербінафін як кращий метод зовнішньої терапії дерматофітії стоп («стопи атлета»): результати дослідження

дерматофітія стоп дерматофітія стоп
дерматофітія стоп дерматофітія стоп

Що нового?

Зовнішнє застосування тербінафіну – ефективний та недорогий спосіб лікування порівняно з терапією кремом клотримазолу.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Diyala Journal of Medicine, застосування тербінафіну двічі на добу протягом одного тижня не менш ефективне у лікуванні грибкових інфекцій шкіри порівняно із застосуванням клотримазолу двічі на добу протягом чотирьох тижнів. Мета дослідження полягала в оцінці та порівнянні ефективності та безпеки двох популярних протигрибкових кремів: тербінафіну 1% та клотримазолу 1% – у лікуванні дерматофітії стоп (широко поширеної дерматофітної грибкової інфекції).

Дослідження проводили на базі поліклініки відділення дерматології у період із березня 2019 року до січня 2020 року. До дослідження включили 60 пацієнтів із клінічно підтвердженою дермафітією стоп. Тридцять пацієнтів у першій групі застосовували тербінафін крем 1% двічі на добу протягом одного тижня. Інші тридцять пацієнтів застосовували клотримазол крем 1% двічі на добу протягом тривалішого періоду (чотирьох тижнів). До та після застосування зазначених кремів пацієнтам виконували зіскрібок на наявність грибкового ураження.

Показники ефективності, а саме частоту клінічного та мікологічного вилікування, оцінювали через 1, 4 та 6 тижнів після початку лікування.

Зовнішнє застосування тербінафіну протягом одного тижня було кращим методом лікування через невелику тривалість курсу та високу фунгіцидну активність, що забезпечують більш високу прихильність пацієнтів до терапії та більш сприятливі результати лікування. Більш детальні дані щодо ефективності (частоти мікологічного та клінічного вилікування) при зовнішньому застосуванні двох препаратів представлені в таблиці 1.

Отримані дані свідчать про трохи більш виражену відповідь на терапію тербінафіном порівняно з терапією клотримазолом (проте статистично значущих відмінностей виявлено не було, що пов'язано з невеликим розміром вибірки та часовими обмеженнями). Оскільки статистично значущих відмінностей між двома препаратами виявлено не було, варіант терапії тербінафіном протягом одного тижня може бути кращим з точки зору підвищення прихильності пацієнтів до лікування та нижчої вартості лікування порівняно із застосуванням клотримазолу протягом чотирьох тижнів.

Джерело:

Diyala Journal of Medicine

Стаття:

Comparative Study of Topical 1% Terbinafine Cream Versus 1% Clotrimazole Cream in The Treatment of Tineapedis

Автори:

Araz Hasan Mohammed і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: