EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Терапевтичне тейпування полегшує біль, зменшує тривожність та покращує якість життя пацієнток з дисменореєю

дисменорея дисменорея
дисменорея дисменорея

Що нового?

Встановлено, що еластичне терапевтичне тейпування є ефективним та безпечним методом лікування первинної дисменореї.

Згідно з результатами систематичного огляду та мета-аналізу, еластичне терапевтичне тейпування (ЕТТ) покращує якість життя, знижує тривожність та інтенсивність болю у жінок з первинною дисменореєю (ПД). Мета дослідження полягала в оцінці ефективності та профілю безпеки ЕТТ у жінок із ПД.

Пошук досліджень, у яких вивчали вплив ЕТТ на лікування ПД, виконували в електронних базах даних, включаючи CINAHL, PEDro, Embase, Кокрейнівську бібліотеку, MEDLINE. З іншого боку, здійснювали пошук «сірих» джерел літератури. До систематичного огляду увійшли дані 10 досліджень за участю 685 пацієнтів, а кількісний аналіз проводили за даними 8 досліджень. Як основна кінцева точка була прийнята оцінка інтенсивності болю. Рівень доказовості відібраних досліджень становив від 4 до 7 балів за шкалою PEDro (медіана 5 балів).

Згідно з результатами мета-аналізу, ЕТТ забезпечувало короткострокове полегшення болю порівняно з фіктивним втручанням та відсутністю втручання. Понад те, ЕТТ забезпечувало короткострокове зниження тривожності, що пов’язана з ПД. Таким чином, у цьому дослідженні були отримані докази середнього та високого ступеня достовірності на користь того, що ЕТТ є ефективним терапевтичним методом полегшення болю, зниження тривожності та покращення якості життя жінок із ПД.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

Safety and efficacy of therapeutic taping in primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis

Автори:

E M I A Bandara і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: