EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування тофогліфлозину щодо покращення гістологічної картини та метаболізму в печінці при НАЖХП

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

У осіб з цукровим діабетом 2 типу та НАЖХП застосування тофогліфлозину та, меншою мірою, глімепіриду призводить до покращення гістологічної картини та метаболізму в печінці за відсутності статистично значущих відмінностей між препаратами.

Результати відкритого рандомізованого контрольованого дослідження тривалістю 48 тижнів вказують на те, що у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу та неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) застосування тофогліфлозину забезпечує поліпшення гістологічної картини в печінці за рахунок зміни експресії генів, що беруть участь у розвитку фіброзу, запалення та в енергетичному обміні в печінці. Yumie Takeshita та співавт. провели дослідження для оцінки ефективності застосування похідних сульфонілсечовини та інгібіторів натрій-глюкозного котранспортера 2 (SGLT2) з вивченням профілів експресії генів та гістологічної картини в печінці у осіб з НАЖХП та цукровим діабетом.

У ході дослідження 40 пацієнтів з НАЖХП, підтвердженою за результатами біопсії, рандомізували до групи прийому глімепіриду у дозі 0,5 мг або тофогліфлозину у дозі 20 мг один раз на добу. Основною кінцевою точкою була відсоткова частка пацієнтів з покращенням як мінімум на один бал окремих оцінок виразності фіброзу, лобулярного запалення, гепатоцелюлярного балонування та стеатозу при гістологічному дослідженні. Додатковими кінцевими точками були патерни експресії генів у печінці, метаболічні показники та зміна активності печінкових ферментів.

У групі застосування тофогліфлозину було відзначено покращення оцінки виразності фіброзу (на 60 %), проте статистично значущих відмінностей за показником зміни оцінки відносно вихідного рівня між групами виявлено не було. У групі застосування тофогліфлозину було встановлено статистично значуще зниження інтенсивності лобулярного запалення (50 %), гепатоцелюлярного балонування (55 %) та стеатозу (65 %), тоді як у групі застосування глімепіриду спостерігалося лише зниження інтенсивності гепатоцелюлярного балонування. Патерн експресії генів, що беруть участь в енергетичному обміні, розвитку фіброзу та запалення в печінці, перебував у досить сильній кореляції з особливостями відхилення гістологічної картини в печінці від норми та змінювався при застосуванні тофогліфлозину.

В рамках профілювання експресії генів у печінці було встановлено, що застосування тофогліфлозину забезпечує усунення патернів розвитку фіброзу, запалення та порушень енергетичного обміну, пов'язаних зі зміною гістологічної картини в печінці. Таким чином, застосування тофогліфлозину та глімепіриду забезпечує покращення метаболізму та гістологічної картини в печінці у осіб з НАЖХП та цукровим діабетом 2 типу, без наявності клінічно значущих відмінностей між двома препаратами. Отримані результати необхідно підтвердити в рамках більш тривалих та великомасштабних клінічних досліджень інгібіторів SGLT2.

Джерело:

Diabetes Care

Стаття:

Comparison of Tofogliflozin and Glimepiride effects on nonalcoholic fatty liver disease in participants with type 2 diabetes: a randomized, 48-week, open-label, active-controlled trial

Автори:

Yumie Takeshita і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: