EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність методу TR-HIFU при глибокому інфільтративному ендометріозі ректосигмоїдного відділу кишечника

Ендометріоз Ендометріоз
Ендометріоз Ендометріоз

Що нового?

Трансректальна терапія високоінтенсивним фокусованим ультразвуком (TR-HIFU) підвищує якість життя і знижує виразність симптомів з боку статевих органів і травної системи у пацієнток з глибоким інфільтративним ендометріозом ректосигмоїдного відділу кишечника.

Результати проспективного багатоцентрового клінічного дослідження I фази, проведеного у Франції, свідчать про статистично значуще зниження виразності симптомів з боку статевих органів і травної системи та поліпшення якості життя у пацієнток з глибоким інфільтративним ендометріозом ректосигмоїдного відділу кишечника при проведенні TR-HIFU.

У дослідженні взяли участь 60 добровольців із ураженнями прямої кишки. Перед лікуванням та через один, три та шість місяців після лікування пацієнтки заповнювали опитувальники для оцінки виразності симптомів з боку статевих органів та травної системи, а також коротку форму оцінки здоров'я з 36 питань (MOS-SF36) для оцінки якості життя. З метою підтвердження відсутності ускладнень у рамках оцінки безпеки перед втручанням та в перший день після нього виконували магнітно-резонансну томографію (МРТ). Крім того, для оцінки прогресування вогнища в ендометрії через шість місяців виконали МРТ та ультразвукове дослідження.

Середній обсяг вузла у прямій кишці становив 3,0 куб. см. У 70% пацієнток втручання проводили під загальною анестезією. Середня тривалість лікування становила 35 хвилин. П'ятдесят п'ять пацієнток виписалися першого дня. Загальна частота розвитку ускладнень становила 53 %, але тільки в 3,3 % пацієнток (n = 2) спостерігалося післяопераційне ускладнення 2-го типу згідно з класифікацією Клав'єна. Утворення нориць не спостерігалося.

Через один, три та шість місяців у всіх 60 пацієнток відзначалося статистично значуще зниження виразності симптомів з боку статевих органів та травної системи та покращення якості життя. Дані візуалізації через шість місяців свідчили про статистично значуще зменшення обсягу вогнища на 27%. Терапія методом TR-HIFU в лікуванні ендометріозу з ураженням прямої кишки забезпечувала статистично значуще зниження симптомів з боку статевих органів і травної системи та поліпшення якості життя при мінімальному числі небажаних явищ. Таким чином, отримані дані переконливо доводять можливість застосування зазначеного методу малоінвазивного лікування замість стандартних хірургічних втручань.

Джерело:

Ultrasound in Obstetrics & Gynecology

Стаття:

OC09.01: Transrectal high-intensity focused ultrasound for the management of rectosigmoid deep infiltrating endometriosis: results of phase I clinical trial

Автори:

G. Dubernard і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: