EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність акупунктури у лікуванні функціональної диспепсії залежно від частоти сеансів

функціональна диспепсія. функціональна диспепсія.
функціональна диспепсія. функціональна диспепсія.

Що нового?

Встановлено, що три сеанси акупунктури на тиждень ефективніші за один сеанс на тиждень при лікуванні функціональної диспепсії.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, три сеанси акупунктури на тиждень більш ефективні, ніж один сеанс на тиждень, з точки зору контролю емоційного стану, покращення якості життя та зниження виразності клінічних симптомів у пацієнтів із функціональною диспепсією. Мета дослідження, виконаного Kai-Yuan Tang та співавт., полягала в порівнянні клінічної ефективності акупунктури з різною періодичністю проведення сеансів у лікуванні функціональної диспепсії. До дослідження було включено 90 добровольців із функціональною диспепсією, яких рандомізували у три групи.

У першій групі проводили сеанси акупунктури тричі на тиждень (група 3-А, 31 пацієнт та 2 вибулих), у другій групі — один раз на тиждень (група 1-А, 30 пацієнтів та 2 вибулих), третя група була контрольною (29 пацієнтів та 2 вибулих).

У двох групах акупунктури стимулювали певні точки, включаючи Taichong (LR 3), Zusanli (ST 36), Yanglingquan (GB 34), Liangqiu (ST 34), Neiguan (PC 6), Tianshu (ST 25) з двох сторін та Zhongwan ( CV 12).

Втручання у групах 3-А та 1-А проводили протягом чотирьох тижнів три або один раз на тиждень відповідно. Контрольна група в ході дослідження не отримувала лікування, проте після завершення періоду подальшого спостереження її учасники отримали компенсаторну терапію. Для трьох груп було проведено порівняння балів за шкалою самооцінки депресії (SDS), шкалою самооцінки тривоги (SAS) та шкалою виразності симптомів диспепсії (SID) у різних часових точках: до втручання, через 4 тижні після початку втручання та через 4 та 8 тижнів після завершення втручання.

Крім того, була проведена оцінка індексу якості життя пацієнтів з диспепсією Nepean (NDLQI) до втручання, через 2 та 4 тижні після початку втручання та через 4 та 8 тижнів після завершення втручання. Через 4 тижні після початку втручання та через 4 та 8 тижнів після його завершення в обох групах (3-А та 1-А) відзначалося зниження оцінок по SDS, SAS та SID відносно значень до втручання. Через 4 тижні після початку втручання оцінки за SDS, SAS та SID в обох групах акупунктури були нижчими, ніж у контрольній групі.

Крім того, через 2 та 4 тижні після початку втручання збільшення індексу NDLQI в обох групах акупунктури було більш вираженим, ніж у контрольній групі. Через 4 та 8 тижнів після завершення втручання у групі 3-А оцінки за SDS, SAS та SID були нижчими, а збільшення індексу NDLQI було більш вираженим, ніж у групі 1-А.

Таким чином, встановлено, що три сеанси акупунктури на тиждень для лікування функціональної диспепсії статистично значуще ефективніше одного сеансу на тиждень. Слід зазначити, що вища ефективність зберігалася протягом 8 тижнів після завершення курсу лікування.

Джерело:

Chinese Acupuncture & Moxibustion

Стаття:

[Functional dyspepsia treated with acupuncture of different frequencies: a randomized controlled trial]

Автори:

Kai-Yuan Tang і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: